Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Στα 600 εκατ ετησίως τα κέρδη της Γερμανίας από τη στήριξη της Ελλάδας

Απέκλεισε την πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Klaus Regling.
Ο Γερμανός, μιλώντας στην εφημερίδα Bild της χώρας έδωσε “μηδενικές πιθανότητες” σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. “Είναι αδιανόητο ότι το ευρώ υποχωρεί. Μια χώρα ζήτησε μηχανισμό στήριξης και τον βρήκε. Για τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες της ευρωζώνης μια κίνηση εξόδου με τη θέλησή τους από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα ισοδυναμούσε με οικονομική αυτοκτονία. Το ίδιο  βέβαια ισχύει και για τις ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καμία χώρα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ με τη θέλησή της”, τονίζει ο Regling.
Σε ό,τι αφορά την ισχύ που προσδίδει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν αποστομωτικός: “Σε πολιτικό επίπεδο η Ευρώπη θα έχανε το μισό της αξίας της χωρίς το ευρώ”.
Παράλληλα, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι είναι λάθος να δει κανείς τη Γερμανία, τη χώρα που θα συμβάλλει περισσότερο στο ταμείο, ως "ταμία" όλης της ζώνης ευρώ. "Πρόκειται για εγγυήσεις και όχι στην πραγματικότητα για ρευστό. Κανείς δεν παίρνει τίποτα από το Γερμανό φορολογούμενο. Είναι αντίθετα πιθανό η Γερμανία να έχει κέρδη από τη συνεισφορά της στο ταμείο αυτό.
Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτά θα φθάσουν ως τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως, γιατί οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν ένα είδος επιτοκίου επί της βοήθειας αυτής", τόνισε.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: