Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΤΡΟΙΚΑ...Η ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΤΟ...ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ Η ΔΕΝ ΕΧΕΙ 5η ΔΟΣΗ !!!


Στις 3:00 το πρωί ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, με την ατμόσφαιρα να πέφτει βαριά μετά και τα στοιχεία που προέκυψαν από την έκθεση της τρόικας τα οποία θέτουν τα νέα μέτρα και την ψήφισή τους ως βασική προϋπόθεση για την 5η δόση
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε  υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σημείωσε στην εισαγωγική του εισήγηση ότι «οι πραγματικά χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν».
Ο κ. Παπανδρέου επανέφερε το θέμα της συνεννόησης με την αντιπολίτευση και ανέφερε μεταξύ των άλλων: «επειδή οι περιστάσεις είναι ιστορικές, επειδή οι ευθύνες μας απέναντι στη χώρα μας και τους πολίτες υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές, θα επιμείνουμε στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Και για εμάς η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε. Και περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι με βάση αυτά η συζήτηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τα εξής:
- Την παραμονή εντός δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση του ελλείμματος
- τη λήψη μέτρων που επιμερίζουν τα βάρη με δίκαιο τρόπο.
- να μην εξαφανιστεί το αίσθημα πίστης και ελπίδας
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για τις τελευταίες εξελίξεις, τους είπε ότι τα πάντα είναι ανοιχτά, ενώ τους ενημέρωσε και για τις αποφάσεις βάσει των οποίων το υπουργείο φαίνεται να καταλήγει σε εναλλακτικές λύσεις για το αφορολόγητο, την αύξηση του ΦΠΑ και την εξίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Επί της ουσίας ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των μέτρων είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ενώ τους ενημέρωσε ότι δεν θα προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου, αλλά θα επιλεγεί η κλιμακωτή επιβολή έκτακτης εισφοράς, την οποία θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης.


Στο 3,8% αναμένει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2011 η Τρόικα - Ακατόρθωτη η επάνοδος στις αγορές το 2012

Δυσοίωνες προβλέψεις περιλαμβάνει η τελευταία αξιολόγηση της τρόικας για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, ενώ η ύφεση της οικονομίας εμφανίζεται βαθύτερη των αρχικών προβλέψεων. Η τρόικα αναμένει στο 3,8% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2011 και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012, με ρυθμό 0,6%.
"Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλάβει δράση το έλλειμμα του 2011 θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2010 πλησίον του 10%" προειδοποιεί η τρόικα που επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί το χάσμα μεταξύ των προβλέψεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και των πραγματικών επιπέδων του ελλείμματος.
Αναφορικά με την πορεία διαμόρφωσης της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ, η τρόικα εκτιμά διαμόρφωσή του στο 140,5% το 2011 και στο 144,3% το 2012.
Οι καθαρές δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ανέλθουν στο 5,6% του ΑΕΠ το 2012, στο 4,4% το 2013 και στο 3,4% το 2014, επισημαίνεται παράλληλα στην έκθεση.
Όπως επίσης επισημαίνεται στην αξιολόγηση, το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης θα αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα την περίοδο 2012 - 2013 και στη συνέχεια θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.
Η τρόικα εφιστά παράλληλα την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της συλλογής των φόρων όπου και διαπιστώνει σημαντική υστέρηση.
Οι εμπερογνώμονες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναφέρουν ότι τα ποσοτικά κριτήρια για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο του 2011 δεν επετεύχθησαν, ενώ κρίνει απίθανη τη στήριξη από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο νέο πακέτο μέτρων.
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εάν δεν υπάρξει επίλυση του ζητήματος χρηματοδότησης, προειδοποιεί η τρόικα.


ΠΗΓΗ     www.bankingnews.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ειστε πολυ ωραιοι