Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

STANDARD...ΕΙΜΑΣΤΕ...POOR'S !!!

Νέο χτύπημα δέχθηκε σήμερα η Ελλάδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης λίγες ώρες πριν την εισαγωγή του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή. Η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από την κατηγορία Β στην CCC, στην χαμηλότερη κατηγορία που έχει υποβαθμίσει ποτέ ένα κυρίαρχο κράτος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του οίκου αξιολόγησης.
"Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ" επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών στην απάντησή του για την υποβάθμιση.
Προσθέτει επίσης ότι η ανακοίνωση της S&P "Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια. Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας".
Στην ανακοίνωσή της η S&P αναφέρει ότι "η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη μας ότι υπάρχει σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα για μια ή περισσότερες χρεοκοπίες... Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εφαρμογή του δανειοδοτικού προγράμματος από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αυξάνονται δεδομένων των αυξημένων οικονομικών αναγκών της Ελλάδας και των συνεχιζόμενων πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της χώρας".
"Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είτε με τη μορφή της ανταλλαγής ομολόγων, είτε επιμηκύνοντας την αποπληρωμή των ομολόγων, φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να εφαρμοσθεί από τους ευρωπαίους εταίρους, ως μια προσπάθεια να μοιραστούν μαζί με τον ιδιωτικό τομέα το βάρος της ελληνικής κρίσης" επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: "Κατά την άποψή μας μια τέτοια συνδιαλλαγή θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή απ΄ ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους, και την οποία θα την εκλάβουμε ως de facto χρεοκοπία - default. Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (selective default)".                                                                                                                                                                                                            Πως μεταφράζονται οι βαθμολογίες...

AAA Αυτή την βαθμολογία την λαμβάνουν ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης και  χαμηλότερου ρίσκου χώρες.


Aa Η βαθμολογία Aa θεωρείται ότι η χώρα κατέχει  υψηλή πιστοληπτική ικανότητα  και υπόκεινται σε πολύ χαμηλό πιστωτικό risk.


A Η βαθμολογία  Α θεωρείται ανώτερης βαθμίδα της μεσαίας κλίμακας και το ρίσκο παραμένει σχετικά χαμηλό.


Baa Η  βαθμολογία Baa θεωρείται  μέτριου πιστωτικού κινδύνου. Θεωρείται  μεσαίου ρίσκου  ενώ εμφανίζουν και ορισμένα χαρακτηριστικά που προσελκύουν τους κερδοσκόπους.


Ba    Η βαθμολογηθεί εμφανίζει υψηλό πιστωτικό ρίσκο.


B Η βαθμολογία Β θεωρείται υψηλού ρίσκου ακόμη υψηλότερης της κατηγορίας Ba


Caa Βαθμολογία Caa εμφανίζουν χώρες «χαμηλού κύρους» ενώ το ρίσκο θεωρείται σχεδόν μέγιστο.


Ca Η  βαθμολογία Ca θεωρείται μέγιστου ρίσκου και η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην χρεοκοπία ή στην στάση πληρωμών.


C Η βαθμολογία  C είναι η χαμηλότερη και την λαμβάνουν χώρες που αθετούν τις υποχρεώσεις τους ή χρεοκόπησαν



Οι χαμηλότερες κλίμακες βαθμολογίας  από την Moody’s


Ba1 Κολομβία, Γουατεμάλα, Ουρουγουάη, Μαρόκο


Ba2 Ελ Σαλβαδόρ, Ιορδανία, Τουρκία


Ba3 Αίγυπτος


B1 Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Δομινικανή δημοκρατία, Αγκόλα, Λίβανος


B2 Ουκρανία, Βενεζουέλα


B3 Αργεντινή, Τζαμάικα, Πακιστάν


Caa1 Ελλάδα


Caa2


Caa3


Ca


C (Η χρεοκοπία)

 
ΠΗΓΗ    enet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: