Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα με το μεσοπρόθεσμο ναρκοθετεί τον πλούτο της χώρας, διασφαλίζει τους δανειστές και υποθηκεύει το μέλλον χωρίς να εξασφαλίζει το παρόν… !!!

Η επικρατούσα άποψη στην Ευρώπη είναι ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα. Αυτό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των πλείστων αποκρατικοποιήσεων αξιοποιήσεων ακίνητης περιουσίας και άλλα θεωρείται από τους Ευρωπαίους ως δεδομένο και μη τροποποιούμενο. Δηλαδή με την λύση αυτή θα πωληθούν ακίνητα και δημόσιες εταιρίες και η χώρα θα ανακάμψει θα διασωθεί.
Πρόσφατα είχαμε αποκαλύψει ότι υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο με βάση το οποίο αμερικανοί και ευρωπαίοι σχεδιάζουν να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές την Ελλάδα. Όμως πέραν του σχεδίου αυτού υπάρχει και η παρελθούσα εμπειρία της Αργεντινής η οποία ακολούθησε ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αλλά στο τέλος χρεοκόπησε όχι μια αλλά δύο φορές. Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν την βάση μιας ελεύθερης και οργανωμένης οικονομίας που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Κανείς με ορθολογική σκέψη δεν είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων και αν υπάρχουν και αντίθετοι με τις ιδιωτικοποιήσεις συνήθως είναι δογματιστές. Όμως αποκρατικοποιήσεις ειδικά των εισηγμένων εταιριών εν μέσω μιας χρηματιστηριακής αγοράς η οποία βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά;
Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτού του τύπου δεν μπορούν να αποτελέσουν προσπάθεια συμμετοχής στην δημιουργία εθνικού πλούτου αλλά ξεκάθαρο ξεπούλημα που αποτελεί και ποινικό αδίκημα. Κανείς με στοιχειώδη οικονομική γνώση δεν θα αποφάσιζε να πωλήσει δημόσια περιουσία στο ναδίρ του οικονομικού κύκλου. Οι πωλήσεις πρέπει να έχουν διττό στόχο να επιτυγχάνουν το μέγιστο τίμημα για το συμφέρον του δημοσίου δηλαδή των φορολογουμένων και ταυτόχρονα να δημιουργούν προϋποθέσεις δημιουργίας νέου πλούτου.
Οι ιδιωτικοποιήσεις σε αυτή την συγκυρία έχουν μόνο ένα στόχο να βρεθούν χρήματα ώστε να πληρωθούν οι δανειστές της χώρας.
Δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής.
Βεβαίως για όλο αυτό το μείζον θέμα υπάρχουν πλήθος επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων. Κανείς όμως μα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο εξής ερώτημα το μεσοπρόθεσμο μπορεί να διασφαλίσει την σωτηρία της χώρας; Πέραν από τα πολιτικά κίνητρα όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει σαφή απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: