Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN !!!

Επιχειρήσεις στην Τουρκία ξεκίνησαν να αποσύρουν προϊόντα της Coca – Cola από τα ράφια τους, ενώ πάνω από εκατό ξενοδοχεία στη Βομβάη δεν πωλούν κανένα από αυτά. Στη Μαλαισία, υποστηριχτές της Παλαιστίνης καλούν τους πολίτες να μην καταναλώνουν τίποτα που έχει σχέση με την πολυεθνική εταιρεία, ως αντίδραση στο χωρίς σταματημό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Το BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) κίνημα «Μποϋκοτάρετε το Ισραήλ» έχει ξεκινήσει από το 2005 και εξαπλώνεται ραγδαία κάθε φορά που αυτό εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις κατά της Παλαιστίνης. Το ασταμάτητο σφυροκόπημα κατά αμάχων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, η βία και η βαρβαρότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχει ξεκινήσει από τις 7 Ιουλίου, ξεσήκωσε νέα θύελλα αντιδράσεων κατά του Ισραήλ και των εταιριών που το στηρίζουν.
Η Coca – Cola βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του κινήματος και έχει την πιο εξέχουσα θέση στην παρακάτω εικόνα που ξεκίνησε να διαδίδεται από το Twitter τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία:
Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεκαετίες πριν, η κατάσταση ήταν ακριβώς η αντίθετη. Το 1960 οι Εβραϊκές επιχειρήσεις και ομάδες υποστήριξης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, καλούσαν στο μποϊκοτάρισμα της εταιρίας  επειδή δεν είχε κατασκευάσει εργοστάσιο στο Ισραήλ, κάτι που τελείωσε μόλις η εταιρεία έχτισε εργοστάσιο εμφιάλωσης στο Τελ Αβίβ.
Από το 1966 και έπειτα,  «η Coca – Cola είναι ένθερμος υποστηριχτής του Ισραήλ», όπως ισχυρίζεται η ιστοσελίδα Innovative Minds καθώς και δεκάδες ακόμα ιστοσελίδες που υποστηρίζουν το λαό της Παλαιστίνης. Μερικοί από τους λόγους που αναφέρουν, περιλαμβάνουν τη συνδιοργάνωση δεξίωσης στην Ατλάντα για τον Ισραηλινό ταξίαρχο inyamin Ben-Eliezer το 2009, τους δεσμούς της εταιρείας με το Αμερικανο – Ισραηλινό εμπορικό επιμελητήριο, καθώς και το ότι θυγατρική της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στην ιδιοκτησία της φάρμες για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στα κατεχόμενα εδάφη.
Με τα κέρδη της εταιρείας να είναι ήδη αδύναμα εξαιτίας της στασιμότητας των πωλήσεων στην Βόρεια Αμερική, οποιαδήποτε πτώση στις πωλήσεις σε άλλες αγορές θα προκαλέσουν σίγουρα «πόνο». Και δεν είναι κάτι απλό οι αγορές να καλούν σε μποϋκοτάζ, με την Τούρκικη θυγατρική να αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο σε όγκο παραγωγής καθώς είναι πωλητής σε 10 επιπλέον χώρες. Το 2012 οι πωλήσεις της έφτασαν τα 2 δις δολάρια κάτι που αντιστοιχεί στο 4% των παγκόσμιων πωλήσεων.
Οι εταιρείες οι οποίες υποστηρίζουν το εμπάργκο του Ισραήλ σύμφωνα με την ιστοσελίδα inminds.co.uk.

Δεν υπάρχουν σχόλια: