Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΑΤΕ....ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!

Μικρότερη ανάπτυξη για το 2015 από την αρχικά αναμενόμενη βλέπει η τρόικα η οποία εκτιμά πως οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για πρόσθετα έσοδα το επόμενο έτος μέσα από την οικονομική επέκταση δεν θα επιβεβαιωθούν. Στη βάση αυτή αρνείται τα ελληνικά επιχειρήματα πως το προς κάλυψη δημοσιονομικό κενό είναι 1 δισ. ευρώ και επιμένει πως το κενό αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Η τρόικα που εξαρχής έχει χαρακτηρίσει φιλόδοξους τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Ελλάδας για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους έχει ήδη από την προηγούμενη αξιολόγηση αναγνωρίσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει το 2015 επί πρόσθετα 1% του ΑΕΠ προκειμένου να πετύχει το στόχο  για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν έχουν ως δεδομένη την εισπρακτική επιτυχία του ΕΝΦΙΑ από τον οποίο εκτιμονται 2,7 δισ. ευρώ, ενώ φοβούνται και το δημοσιονομικό αντίκτυπο δικαστικών αποφάσεων.
Εάν τελικά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για το μακροοικονομικό σενάριο και τον οικονομικό κύκλο γίνουν αποδεκτά από την τρόικα τότε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα αναπροσαρμοσθεί στο 2,5% περίπου.
Πάντως η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκλίνει από το στόχο για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ καθώς αυτός συνδέεται τόσο με τη βιωσιμότητα του χρέους όσο και με τις ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: