Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΣΕΝΑΡΙΟ ''ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗΣ'' ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ....ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ !!!

Αλλαγή υποψηφίου Προέδρου, νέα κυβέρνηση, αλλαγή πρωθυπουργού, ορισμός ημερομηνίας εκλογών, πολιτικές πρωτοβουλίες απέναντι στην τρόικα είναι μερικά από τα σενάρια, κάποια εκ των οποίων συνδυάζονται μεταξύ τους.
Τα 160 «ναι» υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα δείχνουν ότι η κυβέρνηση απέχει πολύ από το να συγκεντρώσει στις 29 Δεκεμβρίου τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών.

Το γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι κυβερνητικές προσδοκίες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αναγκάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό να εξετάσει κινήσεις ανατροπής του σκηνικού. 

Επιπλέον, όμως, οδηγεί σε μία διελκυστίνδα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη πιέζει το Μέγαρο Μαξίμου για άμεσες πρωτοβουλίες και για μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με την αντιπολίτευση. Αντίστοιχες συστάσεις, δε, απευθύνουν στο Μαξίμου και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μία από τις εισηγήσεις που φέρεται να δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να μην κάνει βήμα πίσω, να αρνηθεί διαπραγματεύσεις και παζάρια και να επιμείνει στη ρητορική των καθαρών λύσεων.


Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη πρόταση. Αυτή που μιλά για συμβιβαστική λύση, που θα προβλέπει την εκλογή Προέδρου, αλλά με ταυτόχρονο προσδιορισμό του χρόνου των εθνικών εκλογών εντός του 2015.

Η ώρα των Μητσοτάκηδων

Η θέση του Μητσοτάκη, όπως και της κόρης του Ντόρας Μπακογιάννη, είναι γνωστή και δημόσια εκπεφρασμένη: εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αναθεώρηση του Συντάγματος και συμφωνία επί της ημερομηνίας των εκλογών το φθινόπωρο του 2015.

Καλά γνωρίζοντες όμως, τόσο από την καραμανλική πλευρά όσο και από κύκλους περί τον τέως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκο διαβλέπουν πίσω από τις κινήσεις του επίτιμου την πρόθεση απομάκρυνσης του Αντ. Σαμαρά από την πρωθυπουργία, αν όχι και από την πολιτική σκηνή της χώρας, προς σχηματισμό κυβέρνησης εθνικού σκοπού.

Αλλωστε ο Μητσοτάκης ουδέποτε συγχώρησε τον Αντ. Σαμαρά για την πτώση της κυβέρνησής του το 1992 και τη δημιουργία τότε της Πολιτικής Ανοιξης, παρ’ ότι και ο ίδιος είχε συμβάλει αποφασιστικά στην πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στη δεκαετία του 1960.

Αυτής της άποψης φέρεται υπέρμαχος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε «ανοικτός να τα συζητήσουμε όλα», με την προϋπόθεση να εκλεγεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.
Παραινέσεις είχαν διατυπωθεί και τις προηγούμενες ημέρες όχι μόνον από την πρώην υπουργό αλλά και από άλλα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. (Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Αρβανιτόπουλος, ακόμη και ο Αδ. Γεωργιάδης μίλησε χθες για ανοίγματα), όμως οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Στο τραπέζι έχει τεθεί από ορισμένες πλευρές το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, την οποία όμως αρνείται ο Πρωθυπουργός, ο οποίος λογικά, από τη δική του πλευρά, τη θεωρεί υπονομευτική και εκτός πλαισίου. «Είναι αντισυνταγματική αυτή η πρόταση και πάει απέναντι στην αρχή της δεδηλωμένης» λέγανε χθες βράδυ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ξεχνώντας τι έγινε με τον Λουκά Παπαδήμο.


Ο Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής. Στην ατζέντα κυριαρχούν το θέμα των επενδύσεων στην Ε.Ε. και η κρίση στην Ουκρανία με την επιδείνωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων. Μετά τη συμφωνία της δίμηνης παράτασης του Μνημονίου, δεν αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα.                                                                                               ΠΗΓΗ     ThePressProject

Δεν υπάρχουν σχόλια: