Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ....ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ !!!

fotiesΤη στιγμή που η συγκυβέρνηση πνέει τα λοίσθια το ΥΠΕΚΑ έφερε εσπευσμένα ένα νομοσχέδιο την Βουλή με τον τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» που τα δίνει όλα σε όσους έχουν καταπατήσει δάση και δασικές εκτάσεις, νομιμοποιεί παράνομες εκχερσώσεις και αποχαρακτηρισμούς δασών, νομιμοποιεί αυθαίρετες εγκαταστάσεις σε δάση και προωθεί νέους στο …όνομα των ιδιωτικών επενδύσεων!
Το νομοσχέδιο που μεταβάλει στην κυριολεξία σε κουρέλι το Σύνταγμα συνοδεύεται και από τουλάχιστον 60 τροπολογίες, που «φωτογραφίζουν» ιδιωτικά συμφέροντα που βάζουν ουσιαστικά μπουρλότο στο δασικό πλούτο της χώρας. Ειδικότερα, εκτός των άλλων, με το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση επιδιώκει να ψηφιστεί αύριο Σάββατο, προβλέπεται, με συνοπτικές διαδικασίες:
  • Διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων,
  • Καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως»,
  • Νομιμοποιούνται πρόσφατες (έως το 2007) παράνομες εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων για γεωργική χρήση, έναντι μειωμένου, σε σχέση με το παρελθόν, ανταλλάγματος,
  • Νομιμοποιούνται οριστικά εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, λόγω επεμβάσεων οι οποίες στηρίχθηκαν σε διοικητική πράξη. Είναι διάταξη που «φωτογραφίζει» περιπτώσεις όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου, αλλά και άλλους.
  • Καταργείται στην ουσία η ιδιότητα και ο ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης.
Επίσης:
  • Επιτρέπεται η δόμηση σε συγκεκριμένα εκτός σχεδίου ακίνητα με τους όρους που ισχύουν στις εντός σχεδίου περιοχές! Στην ουσία τα «ανοιχτά τετράγωνα» που είχαν κλείσει με τον νόμο 4067/2012 μετά από αποφάσεις του ΣτΕ, τώρα… μισανοίγουν. Επιτρέπεται να δομηθούν σαν να είναι στο σχέδιο, αρκεί να έχουν πρόσοψη στην οικοδομική γραμμή που περικλείει τα όρια οικισμών.
  • Με άλλες διατάξεις προβλέπονται αλλαγές στους όρους δόμησης για ακίνητα που παρέχουν σε δημόσια χρήση ολόκληρο τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, ενώ επέρχονται αλλαγές στα ύψη των κτιρίων σε σχέση με αυτά που έχουν θεσπιστεί με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ).
  • Ειδικό κεφάλαιο υπάρχει για τις αλλαγές στα διατάγματα της Πλάκας και των Εξαρχείων. Μονιμοποιούνται οι μεταβατικές διατάξεις και επιτρέπεται η μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες μπαρ κ.λπ.). Με το ισχύον καθεστώς προβλέπεται ότι μια επιχείρηση αυτής της κατηγορίας μπορεί να λειτουργεί μόνο όσο βρίσκεται στα χέρια του αρχικού ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν μπορεί να τη μεταβιβάσει σε τρίτους.
  • Επιπλέον καταργείται η διάταξη που ορίζει ότι εμπορικές χρήσεις αναπτύσσονται μόνο σε ισόγειους χώρους. Προβλέπεται η επέκταση στον πρώτο όροφο, με τη διευκρίνιση ότι θα λειτουργούν μόνο βοηθητικοί χώροι (κουζίνες, τουαλέτες κ.λπ.). Να σημειωθεί ότι δεν έχει ερωτηθεί ο Δήμος Αθηναίων για τις συγκεκριμένες αλλαγές, που ανοίγουν τον δρόμο για τη σταδιακή κατάργηση των νόμων προστασίας των δύο αυτών περιοχών.
  • Επιτρέπεται σαρωτικά και δίχως τις ελάχιστες προστατευτικές εγγυήσεις, η επέκταση λατομείων ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιφέρειες όπου εκτελούνται μεγάλα έργα και δεν έχουν καθοριστεί λατομικές ζώνες.
  • Θεσπίζονται αυξημένοι όροι δόμησης για κτίρια τύπου Mall και κέντρα διασκέδασης, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση των ειδικών εγκρίσεων.
  • Παράλληλα με …(ν)τροπολογία προβλέπεται το «πάγωμα» των προστίμων και των κατεδαφίσεων σε δάση!
Ο εκμαυλισμός και ο «μαυρογιαλουρισμός» σε όλο του το μεγαλείο. Δοξάστε τους! Ή μάλλον φτύστε τους!          
ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: