Σάββατο 18 Απριλίου 2015

GAZPROM ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ : ΑΝ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!!

Η Gazprom απείλησε για πρώτη φορά να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν η ΕΕ σαμποτάρει το σχέδιο του αγωγού αερίου Turkish Stream. Με τον συγκεκριμένο αγωγό είναι άμεσα συνδεδεμένο το σχέδιο για δημιουργία του Greek Stream.
Η μεγαλύτερη ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom απείλησε για πρώτη φορά με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αν το πρόγραμμα του αγωγού Turkish Stream, που θα περνά, υποθαλάσσια, μέσω της Μαύρης θάλασσας στη Νότια Ευρώπη, εμποδιστεί. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα RBK-Daily ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο δήλωσε ότι «θα προβούμε σε αυτή τη διακοπή, αν μας αναγκάσουν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρίας ανέφερε ότι η ΕΕ επιχειρεί μονομερώς να μετατοπίσει στην Gazprom όλα τα ρίσκα που αφορούν στην παροχή του αερίου, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην εταιρία. Πρόσθεσε δε, ότι «η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια σαφή απάντηση για το αν θέλει αυτή την πηγή τροφοδοσίας της ή όχι». Προηγουμένως, η ρωσική κυβέρνηση και η διοίκηση της Gazprom είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα αθετήσουν ποτέ τις συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στους ευρωπαίους καταναλωτές.               

Αντίδραση στις ενέργειες της ΕΕ

Σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή της επενδυτικής εταιρίας Finam Management, Ντμίτρι Μπαράνοφ, ένας από τους λόγους της δριμείας ανακοίνωσης της Gazprom ήταν η διαμόρφωση στην Ευρώπη ενός “ενιαίου ευρωπαϊκού ενεργειακού συνασπισμού”. Χαρακτηριστικά, το Μάρτιο, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν δύναται να παρεμβαίνει άμεσα τις εμπορικές συμφωνίας προμηθειών φυσικού αερίου, μεταξύ αυτών και τα συμβόλαια της Gazprom. Η υφιστάμενη μέχρι τώρα πρακτική ήταν ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές συμφωνούσαν με τους προμηθευτές ξεχωριστά ο καθένας, ενώ οι όροι του εμπορικού συμβολαίου ήταν αυστηρά εμπιστευτικοί. Όπως προκύπτει από τη δήλωση του Αλεξέι Μίλερ, η ΕΕ προσπαθεί να αλλάξει τα ισχύοντα εδώ και πάνω από 40 χρόνια συμβόλαια και δεδομένα στις ενεργειακές σχέσεις της με τη Ρωσία. «Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θελήσει να καθιερώσει μια ενιαία τιμή εισαγωγής του αερίου, αυτή δεν θα είναι η χαμηλότερη από τις τιμές, βάσει των οποίων χορηγούμε αέριο στην Ευρώπη», τόνισε.Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: