Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ....ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2016 !!!

Σε μια χρονιά που η ελληνική οικονομία προβλέπεται να γυρίσει σε ύφεση 0,7%, παρά την καλή αφετηρία από την οποία ξεκινά (το ΑΕΠ θα είναι αμετάβλητο το 2015) και την ανεργία να παραμένει στο… ύψος της (25,4%) η κυβέρνηση επιβάλλει νέα μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά.
Και δεν θα είναι τα μοναδικά καθώς έπεται συνέχεια με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2016-2019) που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή…
Οι φόροι το 2016 είναι αυξημένοι κατά 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες μειώνονται κατά 2,5 δισ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες περικοπές να προέρχονται από το ασφαλιστικό (1,1 δισ. ευρώ) και να ακολουθεί ο τομέας της άμυνας (500 εκατ. ευρώ).
Σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το σύνολο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων είναι μειωμένο κατά 500 εκατ. ευρώ. Η ετήσια απόδοση των μέτρων από 6,2 δισ. ευρώ υποχώρησε στα 5,7 δισ. ευρώ στο τελικό κείμενο εξαιτίας της μικρότερης επίπτωσης των capital controls στην ελληνική οικονομία.
Εξέλιξη η οποία στάθηκε ικανή στο να δημιουργηθεί ένας μικρός δημοσιονομικό χώρος που αφήνει κάποια υπονοούμενα για χαλάρωση… Εάν μπορεί έτσι να ερμηνευτεί η καλύτερη εικόνα που αποκτά ο προϋπολογισμός λόγω της μικρότερης ύφεσης, μπροστά στον νέο «λογαριασμό» που καταφτάνει…
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού, όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν, κατ’ αρχήν, με επιπλέον 883 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες που θα εξακολουθεί να προκαλεί σε όλη τη διάρκεια του 2016 η εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από το Ιούλιο του 2015.
Επιπλέον, το επόμενο έτος, πάνω από 2.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους 795 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματά τους, λόγω  αυξήσεων στους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της προκαταβολής φόρου και του κύριου φόρου εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: