Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ....ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΤΑ....ΝΕΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ !!!

Το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους.....θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, στην «ημερήσια διάταξη» ανεβαίνουν τα ζητήματα του Ασφαλιστικού, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση του φόρου εισοδήματος απέναντι στους φτωχούς αγρότες, οι «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων.
Στη λίστα της «επόμενης μέρας», περιλαμβάνονται, επίσης, και μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα, όπως η εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, με έμφαση στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, η συγκρότηση και λειτουργία του νέου υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, στο οποίο θα περάσει απόθεμα κρατικής περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ.
Τόσο τα πρόσφατα όσο και τα παλαιότερης κοπής αντιλαϊκά μέτρα θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με τη συγκυβέρνηση να σχεδιάζει τον εμπλουτισμό του αντεργατικού οπλοστασίου και με επόμενα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές αντιλαϊκό πακέτο θα συζητηθεί στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου που βρίσκονται στην Αθήνα.
Χαρακτηριστική είναι και η χτεσινή τοποθέτηση του ΣΕΒ: «Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», τονίζουν χαρακτηριστικά στο «εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία».
Οι εγχώριοι βιομήχανοι «τρίβουν τα χέρια»
Στο μεταξύ, «νομοτεχνικές βελτιώσεις», με τις οποίες διασφαλίζονται ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα των τραπεζών κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης, στο πλαίσιο της χτεσινής συζήτησης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.
Ειδικότερα:
Ο αδύναμος οφειλέτης που έχει και τη συμβολή του κράτους στην αποπληρωμή της δόσης θα επιβαρυνθεί με πρόσθετους τόκους και προσαυξήσεις σε περίπτωση που δεν καταβάλλει το τμήμα της δόσης που του αναλογεί. Στην περίπτωση αυτή, το σχέδιο διευθέτησης οφειλών θεωρείται ότι εξυπηρετείται και οποιοδήποτε μη καταβληθέν ποσό κεφαλαιοποιείται στο υπολειπόμενο ποσό.
Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία θα εκδοθεί εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, ορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη καθώς και για τον προσδιορισμό του ποσού το οποίο θα ελάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης.
Παράλληλα, η επιβολή ειδικού φόρου στα κρασιά που καταναλώνονται στην Ελλάδα (εγχώρια ή εισαγόμενα) θα επιβαρύνονται με 20 λεπτά ανά λίτρο έναντι 40 λεπτών που προβλεπόταν αρχικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: