Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ....ΚΙ ΕΜΕΙΝΕ !!!

Αφού ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον εξασφάλισε χθες βράδυ συμφωνία με τους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του για τις μεταρρυθμίσεις που τους ζητούσε, μπαίνει πλέον σε τροχιά εκστρατείας στη χώρα του, προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν και αυτοί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. στο επικείμενο δημοψήφισμα, το οποίο εκτιμάται για την 23η Ιουνίου του 2017.
Η συμφωνία «εδραιώνει το ειδικό καθεστώς της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Αλλά χωρίς να γίνεται καμιά «εξαίρεση» από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, επισήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, και χωρίς να εκχωρηθεί στους Βρετανούς η δυνατότητα να ασκούν βέτο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό ήταν μια «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και άλλους.
Η συμφωνία αποτελεί «έναν δίκαιο συμβιβασμό», κάτι που ήταν κάθε άλλο παρά «εύκολο», ανέφερε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκρινε αναγκαίο να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, όχι απλά για τη θέση των Βρετανών σε αυτή, καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος» να χαθεί από τον ορίζοντα «το αυθεντικό ευρωπαϊκό όραμα».
«Τώρα λοιπόν υπήρξε συμφωνία και επαφίεται στον βρετανικό λαό να αποφασίσει», συνόψισε ο Γιούνκερ, ο άνθρωπος που ο Κάμερον είχε κάνει παθιασμένη προσπάθεια να εμποδίσει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην κατάρτιση της συμφωνίας.
Ωστόσο ο κίνδυνος για τον Κάμερον αποκαλύφθηκε χθες, όταν μια δημοσκόπηση της TNS κατέδειξε πως το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ είναι 2 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που επιθυμεί την παραμονή της χώρας σε αυτήν (36 έναντι 34%), το 7% δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει και το 23% παραμένει αναποφάσιστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: