Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΣΥΝΟΔΟΣ....ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ !!!

Σοβαρή διάσταση απόψεων τόσο μεταξύ των κρατών - μελών όσο και μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας έχουμε αυτήν την ώρα στη Σύνοδο Κορυφής.
Η εμπλοκή φαίνεται ότι εντοπίζεται στην άρνηση των χωρών του Βίζεγκραντ (Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία) να δεχθούν ότι σύροι πρόσφυγες θα επιστρέφονται στην Τουρκία, γιατί θεωρούν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έθεσε βέτο στη συμφωνία για την απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε., όπως μετέδωσε ο εκπρόσωπός του.
Αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Αθήνα, η οποία ζητά να υπάρξει απόφαση σήμερα επί του σχεδίου για επαναπροώθηση στην Τουρκία τόσο παρανόμων μεταναστών όσο και σύρων μεταναστών- προσφύγων.
Η Αθήνα πιέζεται σφόδρα διότι μία σειρά χωρών θέλει να καταγραφεί ότι η βαλκανική οδός έχει πλέον κλείσει, αλλά για να δεχθεί κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί να κερδίσει κάτι στο μέτωπο της αποσυμφόρησης των νησιών και της ενδοχώρας.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ που και δεν δέχονται μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα αλλά ούτε και επανεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη.
Αν δεν υιοθετηθεί το «plan A» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο «plan B» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.
Παράλληλα, συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των 28 ηγετών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στόχος της συνάντησης αυτής ήταν ο συντονισμός στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: