Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΕΥΡΩ - ΒΑΒΕΛ !!!

Δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από την ελληνική διαπραγμάτευση: Βαβέλ, αλαλούμ, χάος ή απλώς πλήρης σύγχυση.
Σημειώνουμε τα εξής: ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε χτες ότι στην Ελλάδα δεν επίκειται κρίση την τρέχουσα χρονιά και πως δεν βλέπει κανένα λόγο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με άρθρο του τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ειδάλλως επίκειται κοινωνική αναταραχή.
Ενώ το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη χώρα μας σημειώνει ότι είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο».
Υπάρχει και συνέχεια: το μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, δήλωσε ότι οι θέσεις της Τράπεζας συμπίπτουν με τις θέσεις του ΔΝΤ.
Λίγη ώρα μετά στέλεχος της ΕΚΤ δήλωσε ανώνυμα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού υπάρχει σύμπλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ενα 24ωρο πριν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε κατηγορήσει τον Μάριο Ντράγκι ότι με την πολιτική του ενισχύει την Ακροδεξιά.
Πρόκειται για διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά σχέδια των ισχυρών της διαπραγμάτευσης ή για επικοινωνιακές κινήσεις ελιγμών μπροστά σε μια κρίση, για την οποία ακόμα δεν εφαρμόζεται η ορθή λύση;
Το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος «τρέχει» σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.
Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές της περνούν πλέον σε άλλο επίπεδο, καθώς απομένει μια μικρή, αλλά «βαριά» ομάδα ζητημάτων, τα οποία μπορεί να κρίνουν το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της χώρας μας.
Η κυβέρνηση με τους τρεις υπουργούς που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση ανακοίνωσε χτες ότι την προσεχή εβδομάδα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των συζητήσεων, θα προχωρήσει στην κατάθεση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Και περιέγραψε τα όρια των αντοχών της.
Το ερώτημα είναι αν η Ευρώπη θα υποχωρήσει, διακινδυνεύοντας να συμπέσουν χρονικά τρία κορυφαία θέματα που θα κρίνουν το μέλλον της: η ελληνική οικονομική κρίση, η πίεση από το προσφυγικό ζήτημα και το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στη Ε.Ε.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβάλει η ίδια στην κατάρρευσή της.
ΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: