Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ !!!

Η Τουρκία σκληραίνει τη στάση της στο προσφυγικό και απειλεί, μέσω δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Καβούσογλου, με ακύρωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η τελευταία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Με δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Καβούσογλου ανεβάζει τους τόνους, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Ευρώπη, η οποία, κατά την τουρκική πλευρά, έχει καθυστερήσει να εκπληρώσει τους όρους που της αναλογούν, παρ' ότι έχουν ανακοπεί οι προσφυγικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα). Η Τουρκία είχε αναλάβει την υποχρέωση να περιορίσει τις ροές και παράλληλα να δέχεται την επαναπροώθηση όσων προσφύγων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο ή δεν καταθέτουν σχετικό αίτημα.
Η ΕΕ από την πλευρά της είχε αναλάβει την υποχρέωση να παραλαμβάνει ισάριθμο αριθμό προσφύγων από την Τουρκία και να χρηματοδοτήσει τη γειτονική χώρα με επιπλέον κεφάλαια, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες συντήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν μετακινηθεί από τη Συρία, το Ιράκ και τις άλλες χώρες που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου. Η Τουρκία είχε διασφαλίσει, επίσης, την επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην τουρκική Βουλή, εκτόξευσε ευθέως την απειλή ακύρωσης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως περιμένει την άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η άλλη πλευρά. Η ομιλία αυτή του Καβούσογλου έρχεται λίγες μέρες μετά τον πύρινο λόγο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε κατηγορήσει ευθέως τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι ικανοί να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απειλή της τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: