Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

EUROGROUP : ΠΡΟΒΑ....ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Νο 4. ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ 2018 !!!

"Νομοθετήστε και άλλα μέτρα" ήταν το μήνυμα του Eurogroup της Παρασκευής στο Αμστερνταμ. Η θέση των δανειστών είναι ότι το πακέτο μέτων ύψους 3,6 δις που ζητά το ΔΝΤ θα πρέπει να εξειδικευτεί τις επόμενες μέρες και να νομοθετηθεί προκαταβολικά, με ένα νέο έκτακτο ​Eurogroup να συνέρχεται την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξετάσει την πορεία της αξιολόγησης αλλά κι ενέργειες για το χρέος.
Με την παραδοχή ότι υπήρξε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τους δανειστές όμως να μεταφράζουν την πρόοδο αυτή με έναν ακόμη εκβιασμό για τη λήψη νέων μέτρων "εφεδρικού χαρακτήρα", προκειμένου η Ελλάδα να μπει σε τροχία ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης και να ανοίξει η πολυαναμενόμενη συζήτηση για το χρέος, που όπως ξεκαθάρισαν δεν πρόκειται να κουρευτει ονομαστικά. "Ξεκαθαρίσαμε τον τρόπο για να υπάρξει πρόοδος", συνέχισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα εφεδρικό πακέτο μέτρων το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που μέχρι το 2018 διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους. "Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν.

Αναφερόμενη στο νέο πακέτο μέτρων που η Ελλάδα καλείται να υϊοθετήσει, η Κριστίν Λαγκάρτ ξεκαθάρισε επίσης  ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν.
Επανέλαβε ωστόσο ότι σύμφωνα με το Ταμείο η λύση πρέπει να έχει δυο σκέλη: μεταρρυθμίσεις και χρέος, και όπως χαρακτηριστικά είπε "τίποτα δεν θα κλείσει αν δεν κλείσουν όλα". "Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν ότι η χώρα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις. Τα έκτακτα μέτρα είναι μια ασφάλεια για την περίπτωση που κάτι συμβεί" συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM."Καθώς είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας έχουμε μεγάλο συμφέρον να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για το θέμα του χρέους, για το οποίο πάντως δεν μπορεί
να γίνει κούρεμα", τόνισε επίσης ο Κλαόυς Ρέγκλινκ. "Ήταν ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, καθώς, όπως είπε, συμφωνήθηκε το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, αν και υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες προς συζήτηση. Ωστόσο, η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων με πιθανότητα εφαρμογής στο μέλλον, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος άφησε επίσης ανοιχτό το παράθυρο για έναν "μηχανισμό δέσμευσης" αντί για ψήφιση μέτρων, λέγοντας ότι συζητούνται ιδέες και από την ελληνική πλευρά πάνω σε αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: