Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ....ΤΟ 2060 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ !!!

Τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060, αφού θα έχει κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ φέτος, προβλέπει το βασικό σενάριο για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχουν συντάξει οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάλογα με τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και το ύψος των επιτοκίων, έχουν καταρτισθεί τέσσερα σενάρια για το χρέος, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί από το 62,6% (το αισιόδοξο) έως το 258,3% του ΑΕΠ το 2060. Η ανάλυση αυτή της βιωσιμότητας του χρέους προμηνύει δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η ανάλυση βιωσιμότητας εξετάζει, επίσης, τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας - με βάση τα ποσά που θα πρέπει να πληρώνει για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την κάλυψη των ελλειμμάτων - στον ίδιο χρονικό ορίζοντα. Οι πιστωτές της Ελλάδας αναφέρουν ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι ο καλύτερος δείκτης για την αποτίμηση της ικανότητας της χώρας να αποπληρώνει το χρέος της. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες πρέπει να είναι χαμηλότερες από το 15% του ΑΕΠ, ώστε το χρέος της να μπορεί να χαρακτηρίζεται βιώσιμο.
Σύμφωνά, ωστόσο, με το έγγραφο, η Ελλάδα θα είχε ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα έφθαναν έως το 62,8% του ΑΕΠ το 2060. Ακόμη και με το βασικό σενάριο, οι ανάγκες της αυτές θα κυμαίνονταν πάνω από το 15% για αρκετά χρόνια και θα αυξάνονταν στο 24,3% του ΑΕΠ το 2060.

Δεν υπάρχουν σχόλια: