Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΚΟΥΠΑ 7.500 ΣΕΛΙΔΩΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ....''ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ'' ΚΑΙ ΝΑ....ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 151 ''ΒΟΛΕΥΤΕΣ'' ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ !!!

Με μεταμεταμεσονύχτια τροπολογία περίπου δύο ώρες μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών για τα 17 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, κατατέθηκε και το πλαίσιο της λειτουργίας του δημοσιονομικού κόφτη δαπανών το οποίο δεν εξαιρεί πουθενά τις δαπάνες σε μισθούς και συντάξεις.

Με βάση την τροπολογία αν υπάρχει απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο του προϋπολογισμού του έτους, θα συντάσσεται έκθεση του υπουργού οικονομικών μέχρι και τις 31 Μαΐου του επόμενους έτους όπου θα περιγράφεται η απόκλιση και θα προτείνονται οι δαπάνες που θα περικοπούν
Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη τότε ο κόφτης των δαπανών θα ενεργοποιείται αυτόματα διορθώνοντας την απόκλιση ως εξής:
Αν υπάρχει απόκλιση μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ, τότε δεν θα λαμβάνονται περαιτέρω μέτρα.
Αν η απόκλιση είναι από 0,26%-0,75%, τότε θα χρειαστούν μέτρα 0,5% του ΑΕΠ. Αν η απόκλιση είναι από 0,76%-1,25% τότε θα χρειαστούν μέτρα 1% του ΑΕΠ.
Αν η απόκλιση είναι 1,26%-1,75% του ΑΕΠ, τότε θα χρειαστούν μέτρα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ αν η απόκλιση είναι 1,76%-2,25% του ΑΕΠ τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.
Οι δαπάνες της γενικής Κυβέρνησης που εξαιρούνται εκ των προτέρων είναι:
*Οι αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων καταπτώσεις εγγυήσεων και μισθώσεις
*Οι δαπάνες συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών και πλωτών μέσων
*Το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας εσόδων
*Το σύνολο των δαπανών υγείας
*Δαπάνες για επιδόματα θέρμανσης πολυτέκνων ανεργίας και προνοιακών επιδομάτων και οι Κεντρική Αυτοτελείς πόροι προς τους ΟΤΑ
*Δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
*Δαπάνες για το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι
*Δαπάνες που αφορούν το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων
Στο πολυσέλιδο κείμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων από τους οποίους αναμένονται πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα περιλαμβάνονται:
-Η ενσωμάτωση άλλων 10 αποκρατικοποιήσεων στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ με προοπτική να ολοκληρωθούν μέχρι και το 2022 . Οι νέες αποκρατικοποιήσεις αφορούν την ΔΕΗ τον ΟΤΕ την ΔΕΠΑ τον ΔΕΣΦΑ την ΕΥΔΑΠ την ΕΥΑΘ τα ΕΛΤΑ την Εγνατία οδό ΑΕ τα ΕΛΤΑ και την συνέχιση της παραχώρησης των μαρινών
-Το πακέτο των έμμεσων φόρων με πρόβλεψη για πρόσθετα έσοδα περίπου 1,8 δισ. ευρώ
-Την συμφωνία για την αγορά δανείων και την μερική προστασία της πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται πως υπουργείο Ανάπτυξης και δανειστές έχουν συμφωνήσει ότι από την αγορά δανείων θα εξαιρεθούν μέχρι και το 2018 τα στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ τα οποία θα απελευθερωθούν μετά το 2018.
-Οι νομοθετικές διατάξεις για την πλήρη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
-Η ενεργοποίηση δευτερεύουσας νομοθεσίας για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο
-Ο νέος δασικός νόμος
-Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ η οποία περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τα φαρμακεία
-Το σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΙΙ του ΟΟΣΑ που αφορά κυρίως τα πετρελαιοειδή
-Η παρουσίαση δευτερεύουσας νομοθεσίας για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Σημειώνεται ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές ξεκινάει την Πέμπτη στη μία μετά το μεσημέρι, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει το Σάββατο και η ψήφισή του αναμένεται την Κυριακή.Δείτε όλο το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων που αλλάζει τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών
-Η αιτιολογική - εισηγητική έκθεση
-Τροποποιούμενες ή καταργούμενες διατάξεις
-Σχέδιο νόμου
-Σχέδιο νόμου Β
-Σχέδιο νόμου Γ
-Σχέδιο νόμου Δ
-Σχέδιο νόμου Ε
-Σχέδιο νόμου ΣΤ
-Σχέδιο νόμου Η
-Σχέδιο νόμου Θ
-Σχέδιο νόμου Ι
-Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου
-Ειδική Έκθεση
Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: