Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ : ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ ΤΑ....''ΕΝΣΤΙΚΤΑ'' ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ !!!

Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει ισχυρό συμβολισμό, που θα επιτρέψει να αρχίσει η συζήτηση με τις αγορές για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές, ενδεχομένως μέσα στους επόμενους μήνες, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο βιομηχανικό συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο Eurogroup που συνεδρίαζε χθές ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι με τις αποφάσεις που θα ληφθούν «πιστεύουμε ότι θα επικυρωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ένας δεσμευτικός οδικός χάρτης σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι μπαίνουμε σε νέα φάση καθώς για πρώτη φορά σήμερα, από την αρχή της κρίσης, το μέλλον αποκτά ορατότητα, καθώς έχουν ψηφιστεί όλα τα δημοσιονομικά μέτρα ως το 2018.
Τόνισε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο θα εκταμιευθεί ποσό της τάξης των 9-11 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ (6,2 δισ.) και την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ενώ αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο, στην ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων και στην «εργαλειοθήκη ανάπτυξης» που όπως είπε έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση. Άσκησε επίσης κριτική σε επιχειρήσεις που επιβιώνουν υποκλέπτοντας φόρους, διακρατώντας τα κέρδη στο εξωτερικό και τα χρέη στο εσωτερικό, ή ροκανίζοντας κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κων/νος Μπίτσιος ανέφερε ότι η αξιολόγηση κλείνει, αλλά ζητούμενο παραμείνει η χώρα να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχαία και τόνισε πως μόνο η βιομηχανία μπορεί να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής. Αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη όπως είπε είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα αλλά πρέπει επιπλέον «να απαλλαγούμε από ιδεολογικές προκαταλήψεις, πολιτική αβελτηρία και νομικά εμπόδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: