Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ....ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!!!

Άκρως ανησυχητική είναι η αποκάλυψη ότι το μνημόνιο της Κομισιόν αναφέρει ότι έως τον Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να ευθυγραμμίσει τα πλαίσια των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την καλύτερη πρακτική στην Ευρώπη. 
Συγκεκριμένα, το Ταμείο χωρίς περιστροφές ζητά αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, περαιτέρω περιορισμό των μισθών, «ελαστικοποίηση» του ωραρίου εργασίας αλλά και παρεμβάσεις στο δικαίωμα της απεργίας. Το... πολιτικό κουβάρι των εργασιακών σχέσεων αρχίζει και αυτό να ξετυλίγεται, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να πιέζουν για την επίσπευση της διαδικασίας. Σε κάθε ευκαιρία οι δανειστές, επικαλούμενοι την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας, ζητούν:
◆ Την καθιέρωση κατώτατου μισθού χωρίς τριετίες και κανένα επίδομα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012 ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) έχει υποχωρήσει από τα 751 στα 586 ευρώ μεικτά και ειδικά για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ μεικτά. Επίσης, οι τριετίες διατηρούνται «παγωμένες» έως ότου η ανεργία υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Συνεχίζουν όμως να χορηγούνται σε όσους τις δικαιούνται.
◆ Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Σήμερα ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους. Επιτρέπονται έως 6 απολύσεις τον μήνα για επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 εργαζόμενους. Ποσοστό 5% ή έως 30 απολύσεις τον μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.
◆ Την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την εισαγωγή νέων. Ειδικά ως προς την αποκαλούμενη και ευέλικτη απασχόληση, προωθούνται μορφές εργασίας όπως η «μικροεργασία», στην οποία προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών», που αντιστοιχούν σε απασχόληση όποτε επιθυμεί ο εργοδότης, καθώς και διάφορες παραλλαγές αυτών, όπως «συμβόλαια λίγων ωρών» ή «συμβόλαια με το τηλέφωνο» κ.ά.
◆ Την ελαστικοποίηση του πλαισίου διευθέτησης του χρόνου εργασίας (αυξομείωση ωραρίου), με ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος.
◆ Τη μείωση του κόστους των υπερωριών.
◆ Την αλλαγή του
καθεστώτος λήψης αποφάσεων για κινητοποιήσεις αλλά και ολόκληρου του φάσματος λειτουργίας των συνδικάτων. Ζητείται στο εξής οι αποφάσεις για κήρυξη απεργίας να λαμβάνονται από το σύνολο των μελών ενός κλάδου και όχι από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ή μιας μεμονωμένης Γενικής Συνέλευσης, που μπορεί να στερείται απαρτίας. Επίσης, τίθεται θέμα επανεξέτασης της χρηματοδότησης και του τρόπου λειτουργίας των συνδικάτων.
◆ Την καθιέρωση της ανταπεργίας του εργοδότη. Πρόκειται για το μέτρο του lockout, που, εάν εφαρμοστεί, θα ακυρώνει στην πράξη τις όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις. 
Στο πλαίσιο αυτών των απαιτήσεων των δανειστών, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, με γραπτή δήλωσή της, γνωστοποίησε ότι έλαβε απάντηση από την Κομισιόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: