Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ. ΝΕΕΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ....''ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟ'' - ''ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ'' ΜΝΗΜΟΝΙΟ !!!

Νέος κύκλος τηλεδιασκέψεων πρόκειται να ξεκινήσει, καθώς οι θεσμοί απαιτούν διευκρινίσεις ως προς κάποια από τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με το πρώτο μέρος του νέου πακέτου δόσεων (7,5 δισ. ευρώ επί συνόλου 10,3 δισ. ευρώ). Στο στόχαστρο, κόκκινα δάνεια, ΕΚΑΣ, Ελληνικό και Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μόνο με την ολοκλήρωση των τηλεδιασκέψεων θα μπορέσει να εκταμιευτεί η δόση, το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ESM. Αναλυτικά, ο νέος γύρος των συζητήσεων σχετίζονται με:

  • Τα δάνεια που έχουν εγγύηση του δημοσίου και ζητείται να πωλούνται σε funds 
  • Το ΕΚΑΣ, το οποίο ανακοινώθηκε ήδη από την Κυριακή ότι δεν θα επιστραφεί αναδρομικά
  • Τα θεσμικά θέματα του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και η σύμβαση για την παραχώρηση του Ελληνικού
  • Η  διανομή πιθανής υπεραπόδοσης των μέτρων με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει την δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναζητείται συμβατή με το μνημόνιο «ρήτρα».

Συμπληρωμένο μνημόνιο με «κόφτη»


Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Επιτροπή, «με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ)», κάνοντας λόγο για «συμπληρωμένο μνημόνιο συμφωνίας» (supplemental Memorandum of Understanding) με το οποίο θα ολοκληρωθεί το πλαίσιο συμφωνίας (σ.σ. ενώ προηγουμένως σε ανακοίνωσή της αναφερόταν  σε «συμπληρωματικό μνημόνιο» ( Ερώτημα αφελούς. Τι είναι άραγε αυτό που δεν έχει συμπεριληφθεί στην συμφωνία και χρειάζεται να συμπληρωθεί ??? Και αφού δεν έχει συμπεριληφθεί και θα συμπληρωθεί εκ των υστέρων δεν θα είναι αυτό συμπληρωματικό ??? ).
Στις πρόσθετες δεσμεύσεις του νέου κειμένου, ο «κόφτης» δαπανών, αλλά και η εξαίρεση προσφυγικών δαπανών από τα πλεονάσματα, καθώς και οι αποφάσεις για το χρέος και το ΔΝΤ που πρέπει να ενταχθούν στα κέιμενα.


Δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενα


Τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι ΥΠΟΙΚ κατέληξαν σε «πλήρη επί της αρχής συμφωνία». Οι δόσεις των 10,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε δύο πακέτα, εκ των οποίων το δεύτερο των 2,5 δισ. ευρώ προσδιορίζεται χρονικά τον Σεπτέμβριο και θα συνοδευτεί με δεύτερο πακέτο από προαπαιτούμενα.
Η συμφωνία αναφέρει ότι θα συνδέονται με τις «ιδιωτικοποιήσεις, περιλαμβανομένου του νέου Ταμείου, την διοίκηση των τραπεζών, τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων και τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας». Θα είναι επίσης συνδεδεμένο με  μηχανισμό παρακολούθησης οφειλών.
ThePressProject

Δεν υπάρχουν σχόλια: