Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2016 : ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΟΛΑ....ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ !!!

Το σκανδαλωδώς ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ισχύει - μόνο - για τους Έλληνες εφοπλιστές με τις δεκάδες φοροαπαλλαγές, τις δυνατότητες φοροαποφυγής μέσω off-shore και τα «φέσια» εκατομμυρίων στα ασφαλιστικά ταμεία των Ελλήνων ναυτεργατών, είναι η «συνταγή της επιτυχίας» των Ελλήνων εφοπλιστών, χρόνια τώρα.

Ο πρωθυπουργός, για μία ακόμη φορά, δεν είπε λέξη για τις δεκάδες φοροαπαλλαγές, αντίθετα υποσχέθηκε περαιτέρω κίνητρα, προδιαγράφοντας μεταξύ άλλων την παράδοση της ναυτικής εκπαίδευσης στους εφοπλιστές. Το παραπάνω μοντέλο, μάλιστα, με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία εξήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά το χαιρετισμό του στα «Ποσειδώνια 2016», κηρύσσοντας την έναρξη της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης, το βράδυ της Δευτέρας (06/06/2016).

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το αναγόρευσε σε θετικό παράδειγμα προς αξιοποίηση, στο πλαίσιο της εκπόνησης του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Επομένως, ο Α. Τσίπρας μάς λέει ότι η φορολογία για τις επιχειρήσεις σε κλάδους εντάσεως εργασίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας θα γίνει σχεδόν μηδενική, όπως στη ναυτιλία ή απλά δηλώνει την «υποταγή» της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις απαιτήσεις των εφοπλιστών, πασπαλισμένη με «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» για την τόνωση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών και την αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης; Ρητορικό το ερώτημα…

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σημερινή του ομιλία, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του πασχίζει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων εφοπλιστών, -το είπε ξεκάθαρα άλλωστε- καθώς φαίνεται ότι οι δηλώσεις Αλεξιάδη, Δρίτσα και άλλων κυβερνητικών στελεχών πως δεν πρόκειται να πειραχθούν τα προνόμια της ναυτιλίας, δεν έχουν πείσει την εφοπλιστική κοινότητα. Ίσως κάποιοι εφοπλιστές να είχαν πιστέψει τις προεκλογικές εξαγγελίες (πριν τον Γενάρη του 2015), ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στη φορολογική ασυλία της ναυτιλίας, και ήθελαν να πάρουν διαβεβαίωση από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού, όπως άλλωστε έγινε σήμερα.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνεισφορά των Ελλήνων ναυτικών ως βασικό συστατικό για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων στο χώρο της ελληνικής ναυτιλίας. Οι Έλληνες αξιωματικοί συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου τόνισε και πρόσθεσε ότι «επιθυμία μας είναι να επιστρέψουν τα ελληνικά πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας και όχι μόνο για την ενίσχυση της απασχόλησης», σε αντιδιαστολή με τα χαμηλόμισθα πληρώματα τρίτων χωρών, στα οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία οι Έλληνες εφοπλιστές. Εδώ ο Α.Τσίπρας δεν είπε κουβέντα για την ανάγκη θωράκισης των εργασιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών, τη στιγμή που πριν από μερικές ημέρες η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ζητούσε την κατάργηση της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ναυτεργατών και την αντικατάστασή της από ατομικές συμβάσεις επιπέδου Ινδίας και Μπαγκλαντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: