Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΚΑΙ ΤΩΡΑ....ΙΣΠΑΝΙΑ !!!

Στην ομιλία των επικεφαλής του ΔΝΤ που έφερε στη δημοσιότητα το Wikileaks δύο ήταν τα θέματα που τους απασχολούσαν εκτός από την ίδια την Ελλάδα: το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας και οι εκλογές στην Ισπανία. Την Κυριακή θα κάνουν πλέον «ταμείο». Στην σκιά του BREXIT και με τους πολιτικούς αναλυτές να αδυνατούν να προβλέψουν πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τις ισπανικές εκλογές οι ισπανοί πολίτες θα προσέλθουν, επίσης διχασμένοι, στις κάλπες. Μπορεί όλα τα μεγάλα κόμματα της Ισπανίας με διαφορετική αφετηρία να επιθυμούσαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι άνθρωποι του Ραχόι δεν κρύβουν την ανησυχία τους αφού οι Podemos έχουν υποσχεθεί δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία.Αποτέλεσμα εικόνας για εκλογες ισπανια 2016
Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι έμαθε τα νέα «με μεγάλη θλίψη» αλλά στην σχετική του ανακοίνωση επέλεξε να επικεντρωθεί στο εσωτερικό της χώρας υποστηρίζοντας ότι πλέον η οικονομία της Ισπανίας είναι ισχυρή και δεν θα επηρεαστεί από την ψήφο των βρετανών πολιτών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών, ο Ραχόι θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την Τετάρτη την Ισπανία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των 27 της Ευρώπης.
Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ δεν κράτησε σκληρή γραμμή σχολιάζοντας το BREXIT.
Αντίθετα έκανε λόγο για αποτέλεσμα που είναι χρήσιμο ως παράδειγμα για εκείνους που ανεύθυνα υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα των πολιτών δύναται να λυθούν με δημοψηφίσματα, απευθυνόμενος προφανώς στους αυτονομιστές της Καταλονίας. Το PSOE πάντως έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα και με την δημοσίευση των Panama Papers που εμφανίζουν πολλά μεγάλα στελέχη του κόμματος να διαθέτουν υπεράκτιες εταιρίες και γενικά στις προγνώσεις φαίνονται να μην μπορούν πλέον να διατηρήσουν την 2η θέση που κέρδισαν στις εκλογές πριν από 6 μήνες.
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις (που γενικά στην Ισπανία τα πάνε καλύτερα από την Βρετανία) οι Ποδέμος εμφανίζονται ως πιθανότερο να καταλάβουν την 2η θέση με 2-4 μονάδες πίσω από το Λαϊκό κόμμα του Ραχόι αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια έκπληξη, ιδίως μετά και το BREXIT των βρετανών.  Το μεγάλο όμως ερώτημα παραμένει: Οι Podemos μπορούν να έχουν οφέλη από την απόφαση των βρετανών ή το κλίμα απογοήτευσης που μεταδίδεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη με τα κανάλια να μεταδίδουν συνεχώς ρεπορτάζ μετανοημένων Άγγλων θα του στερήσει ψήφους;
Ο ίδιος ο Πέδρο Ιγκλέσιας φάνηκε πάντως να ανησυχεί. Χαρακτήρισε το BREXIT «κακή είδηση» και αναφέρθηκε στην καμπάνια που έκαναν οι Podemos υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. με την αποστολή του υπεύθυνου εξωτερικής πολιτικής του κόμματος στην Βρετανία. «εμείς θέλαμε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, για να δώσει εκ των έσω τη μάχη για την αλλαγή της Ευρώπης. Διότι η σημερινή Ευρώπη των μνημονίων και της λιτότητας πρέπει να αλλάξει από τον αγώνα που θα δώσουν οι λαοί της μέσα στους κόλπους της κι όχι έξω από αυτήν. Εμείς θέλουμε τώρα να παραιτηθεί ο Κάμερον και στις εκλογές να προκύψει κυβέρνηση υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν που θα δώσει τη μάχη για την παραμονή και την αλλαγή στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αποτέλεσμα εικόνας για εκλογες ισπανια 2016Στο στρατόπεδο των «Πολιτών» ο Άλμπερτ Ριβέρα χαρακτήρισε ανεύθυνο το δημοψήφισμα της Βρετανίας το οποίο βασίστηκε, κατά την άποψή του, σε ψήφο φόβου και εκδίκησης. Ο επικεφαλής των Cludadanos είπε χαρακτηριστικά ότι ενώ το κόμμα του ιδρύθηκε στη Βαρκελώνη είναι αντίθετο με την απόσχιση της Καταλονίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν συμπίεση του κόμματος των Πολιτών και ισχυρές απώλειες, κάτι που φυσικά μένει να επιβεβαιωθεί και στις κάλπες.
Στις τελευταίες εκδηλώσεις των κομμάτων την Παρασκευή όπως ήταν φυσικό το BREXIT αναδείχτηκε σε σημαντικό παράγοντα της εκλογικής μάχης. Ωστόσο στο γενικότερο γεωπολιτικό πεδίο οι εκλογές της Ισπανίας την Κυριακή έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία αφού αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν είναι πολύ πιθανό να δούμε τους Podemos να αναλαμβάνουν τα ηνία της χώρας σε συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, αν και αυτή η συνεργασία αποδείχτηκε αδύνατη τους προηγούμενους μήνες. Τα μέχρι τώρα στοιχεία έδειχναν ότι η Ισπανία ακολουθούσε έναν αντίστροφο δρόμο από την υπόλοιπη Ευρώπη με τα δεξιά κόμματα να χάνουν δυνάμεις. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει επενδύσει πολλά στην επικράτηση των Podemos στην Ισπανία θεωρώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε στην αλλαγή των διεθνών ισορροπιών.

Αυτή τη φορά φαίνεται λες και το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης έχει πέσει στην πλάτη των Ισπανών. Για να δούμε τι μπορούν να κάνουν.                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: