Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΤΑ ΠΡΟΣΤΥΧΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑ....ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΣΟΥ !!!

Από τις αρχές του 20ού αιώνα, το πιο ενδιαφέρον και οικείο μέρος της ντουλάπας μιας γυναίκας έχει υποστεί πολλές επαναστατικές αλλαγές. Τα εσώρουχα δεν χρειάζεται πλέον να κρύβονται κάτω από πολλά ρούχα και στις μέρες μας θεωρούνται ένα σημαντικό συστατικό της εικόνας μιας γυναίκας.
Αυτό το άρθρο θα σας αφήσει να ρίξετε μια ματιά πίσω στις περασμένες δεκαετίες για να δείτε την εξέλιξη των αξιοσημείωτων εσωρούχων.
1900
Κάλτσες, εσώρουχα, πουκάμισα, κορσές, ένα μεσοφόρι, μια μπλούζα, μια δεύτερη φούστα. Όλα αυτά τα ενδύματα συνηθίζονταν να φοριούνται κάτω από περιστήθιο και μια ανώτερη φούστα. Οι γιατροί συμβούλευαν από καιρό τις γυναίκες να μην φορούν σφιχτούς κορσέδες αλλά αυτή η πρακτική υπάρχει ακόμη. Η ομορφιά απαιτεί θυσίες.  
1910
Η πρώτη δεκαετία του αιώνα, έφερε στο φως πιο αποκαλυπτικά και προκλητικά εσώρουχα (ελαφρώς πιο βαθιά ντεκολτέ, μικρότερα σλιπάκια). Ωστόσο, αρχικά αυτά τα ενδύματα έτειναν να συνδέονται με εταίρες.
1920
Βαρυσήμαντα ιστορικά γεγονότα όπως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασαν τα πάντα συμπεριλαμβανομένης και της μόδας. Αυτή η δεκαετία χαρακτηρίστηκε από την ανάγκη για πιο πρακτικά και ευκολοφόρετα ρούχα. Η εμφάνιση φορεμάτων που μπορούσαν να φορεθούν χωρίς κορσέδες άνοιξε το δρόμο για την εισαγωγή των σουτιέν και των κομπινεζόν.
1930
Τα εσώρουχα των γυναικών απέκτησαν σταδιακά μοντέρνα εμφάνιση και έγινε ευκολότερο να φορεθούν.

Από τη δεκαετία του 1930 και μετά, οι κάλτσες έγιναν αναπόσπαστο μέρος στην εικόνα μιας γυναίκας. Αυτό έγινε αρχικά κατά τύχη στη μόδα από την εισαγωγή της πολύ κοντύτερης φούστας που έφτανε μόνο μέχρι το γόνατο.
1940
Τα τυπικά εσώρουχα της δεκαετίας του 1940 αποτελούνταν από στηθόδεσμο, εσώρουχα και ένα μεσοφόρι. Η μόδα έπρεπε να μείνει πίσω τον καιρό του πολέμου.
1950
Ο Christian Dior εισάγει το Νεοϋορκέζικο στυλ του, επιστρέφοντας στα κλασσικά στοιχεία: μικροσκοπική μέση, πλούσιο στήθος και στρογγυλεμένοι γοφοί. Αυτή η δεκαετία χαρακτηρίζεται από σουτιέν κωνικού σχήματος (μια τέτοια μορφή θεωρήθηκε η πιο ελκυστική.)

Γύρω στα μέσα του 20ού αιώνα, εισάγεται ένα ελαφρύτερο είδος κορσέ (εκείνος που σφίγγει μόνο τη μέση). Τα μαύρα εσώρουχα γίνονται απαραίτητα για κάθε γυναίκα.
1960
Σταδιακά, το σχήμα του σουτιέν γίνεται λιγότερο μυτερό. Μέσα σε όλα αυτά η νέα μόδα είναι της Μπριζίτ Μπαρντό που αποτελούσε αδιαμφισβήτητο πρότυπο της δεκαετίας.

Εφευρέθηκαν τα πρώτα push-up σουτιέν με μικρές φουσκωτές «τσέπες» που βοηθούν εμφανώς στην αύξηση του μεγέθους του στήθους.
1970
Ο μινιμαλισμός γίνεται το σύμβολο της νέας σεξουαλικής επανάστασης. Η Mary Quant σχεδιάζει σειρά με ελάχιστα εσώρουχα.

Η λεπτότητα γίνεται απαραίτητα. Τα εσώρουχα της δεκαετίας του 1970 είναι εμπνευσμένα από την απλότητα, τονίζουν τη λεπτή σιλουέτα μιας γυναίκας και δεν περιορίζουν τις κινήσεις της.
1980
Υπάρχει μια αναβίωση της ζήτησης για πολυτελή εσώρουχα. Οι οίκοι μόδας ανταγωνίζονται μεταξύ τους προσπαθώντας να προσελκύσουν τα πιο εκλεπτυσμένα γούστα. Αυτή η δεκαετία χαρακτηρίζεται από θηλυκότητα, εξευγενισμό και ποικίλα σχέδια. Εμφανίστηκαν οι πολύπλοκες δημιουργίες από μετάξι και δαντέλα, όχι μόνο στο κλασσικό μαύρο χρώμα.
1990

Τα εσώρουχα γίνονται πιο αποκαλυπτικά και μετά βίας αφήνουν περιθώρια για τη φαντασία. Η δαντέλα και τα ημιδιάφανα υφάσματα είναι και πάλι στη μόδα.

Η γραμμή που χωρίζει τα εσώρουχα από τα εξωτερικά ρούχα γίνεται ολοένα και πιο θολή. Οι γυναίκες δεν κρύβουν πλέον τους κορσέδες και τους στηθόδεσμους από την κοινή θέα.
Σημερινή εποχή
Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει οποιεσδήποτε επαναστατικές αλλαγές στη μόδα των εσωρούχων. Οι σημερινοί κατασκευαστές αφιερώνουν τον εαυτό τους στο να βελτιώσουν τα ήδη υπάρχοντα σχέδια, οδηγώντας τα στην απόλυτη τελειότητα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: