Την ποινή της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης σκάφους για διάστημα ενός μήνα σε συνδυασμό με χρηματικό πρόστιμο 400€ (200€ αν καταβληθεί σε δέκα εργάσιμες ημέρες) επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά Αποτέλεσμα εικόνας για noor1 στους καταδικασθέντες για την πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το δεξαμενόπλοιο Noor 1, με απόφασή του που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί.
Χθες το δικαστήριο είχε αθωώσει τους 15 από τους 30 κατηγορουμένους λόγω αμφιβολιών και μη ύπαρξης επαρκών ενδείξεων ενοχής.Αποτέλεσμα εικόνας για noor1
Για τα υπόλοιπα 15 άτομα το δικαστήριο έκρινε πως είναι ένοχοι για μεταφορά υπέρβαρου φορτίου ενώ διαπίστωσε σειρά άλλων παραβάσεων όπως έλλειψη φαρμακείου, υπερβολική ταχύτητα και πλημμελή μέτρα φύλαξης και συντήρησης του φορτίου της ηρωίνης (σ.σ. ενδεικτικό είναι ότι η ηρωίνη είχε ήδη πιάσει υγρασία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα).
Εκτός της αφαίρεσης διπλώματος και του προστίμου, οι καταδικασθέντες θα επιβαρυνθούν και με πόντους ποινής στο σύστημα βαθμολόγησης παραβάσεων, το λεγόμενο point system, το ύψος των οποίων δεν έχει όμως ακόμη διευκρινιστεί. Ακόμη, θεωρούνται στο εξής υπότροποι και σε περίπτωση νέας αφαίρεσης της άδειας σε διάστημα έξι μηνών θα πρέπει να επαναλάβουν την προβλεπόμενη εκπαίδευση και να ξαναδώσουν εξετάσεις για να πάρουν στα χέρια τους το δίπλωμα.
Λίγη ώρα μετά το άκουσμα των ποινών, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων διαμαρτυρήθηκαν επισημαίνοντας πως η άδεια οδήγησης είναι για τους πελάτες τους εργαλείο δουλειάς και χωρίς αυτήν δεν θα μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην. Ωστόσο, σε ιδιωτικές συζητήσεις εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι «αν πληρωθεί το πρόστιμο και κλαφτούν λίγο στο λιμεναρχείο» πιθανότατα θα καταφέρουν να πάρουν πίσω τα διπλώματα προτού συμπληρωθεί ένας μήνας. Περιττό να πούμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, έχει τόση σχέση με την εισαγγελική πρόταση όσο η άχνη του κουραμπιέ με την ηρωίνη… Αποτέλεσμα εικόνας για noor1