Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΑΠΕΤΥΧΕ....ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΠΕΘΑΝΕ !!!

Παρά την αύξηση (ή μάλλον εξαιτίας της αύξησης) του ΦΠΑ στο 24%, τα έσοδα Ιουλίου από το φόρο προστιθέμενης αξίας αντι να αυξηθούν, ήταν τελικά  60 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Η ερμηνεια; Ο κόσμος έκανε λιγότερες αγορές γιατί έχει «ξεμείνει» αλλά και σε όσες έκανε,  κατέφυγε στην μη έκδοση αποδείξεων, ώστε ο καταναλωτής να παίρνει κάτι φθηνότερα και η αγορά να συνεχίσει να κινείται υποτυπωδώς.
Ουσιαστικά το 24% έφερε, όπως ήταν λογικά αναμενόμενο λόγω της υπέργοκης αύξησης στην τιμή υπηρεσιών και προϊόντων,  αύξηση της φοροδιαφυγής
Οι εισπράξεις του φετεινού Ιουλίου ήταν συγκεκριμένα χαμηλότερες κατά 60 εκατ. από τις εισπράξεις του Ιουλίου του 2015, ο οποίος ήταν σημειωτέον ο μήνας με τον έλεγχο κεφαλαίων (capital controls) αλλά και είχε «φυσιολογικό», δηλαδή αισθητά χαμηλότερο  ΦΠΑ
Το κυνήγι της εφορίας με 48ωρα λουκέτα δεν αναμένεται να κάμψει το «αντάρτικο», γιατί στηρίζεται σημαντικά και στον καταναλωτή, επειδή με την μη έκδοση απόδειξης (π.χ. απο γιατρό ή ενοικιαζόμενα δωμάτια) μπορεί να έχει μια υπηρεσία που διαφορετικά θα του ήταν αδύνατο να πληρώσει και να την έχει.
Ο δε φαύλος κύκλος (δεν παίρνω απόδειξη για να αγοράσω φθηνότερα κάτι που χρειάζομαι, όμως ενισχύω τον έμπορο ή επιχειρηματία στην προσπάθειά του να φοροδιαφύγει και μειώνω τα έσοδα του κράτους οπότε οδηγούμαι σε «κόφτη) είναι άγνωστο πώς θα σπάσει….
Το υπουργείο οικονομικών πάντως  θα ψάξει το θέμα ανά τομέα κατανάλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: