Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ....ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ VOLKSWAGEN !!!

Η απόφαση του 62χρονου James Robert Liang να πει όλα όσα γνωρίζει για το σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας με τους παραποιημένους ρύπους αποτελεί σημαντική επιτυχία των ανακριτικών αρχών και στέλνει μήνυμα στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση να συνεργαστούν, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.
Ο μηχανικός, που επί 25 χρόνια εργάζονταν στα κεντρικά στο Βόλφσμπουργκ και μετά στις ΗΠΑ, ομολόγησε ότι ήταν παρών όταν εκπρόσωποι των αμερικανικών υπηρεσιών παραπλανήθηκαν για τη «βρώμικη τεχνολογία».
Και φαίνεται ότι θα αποκαλύψει ονόματα κι άλλων εργαζόμενων που ήξεραν για τους παραποιημένους ρύπους καθώς θέλει να συνεργαστεί με τους ανακριτές του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η αυτοκινητοβιομηχανία σε εξωδικαστικό συμβιβασμό συμφώνησε να καταβάλει 15,3 δισ. δολάρια και τον περασμένο Αύγουστο τα αμερικανικά ΜΜΕ έγραψαν ότι και στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης θα γινόταν διακανονισμός.
Μεσολάβησε όμως η ομολογία του μηχανικού και η αμερικανική δικαιοσύνη έχει έναν άσο στο μανίκι της. Εκπρόσωπος της VW δεν θέλησε να πάρει θέση επ' αυτού. Κατά συνέπεια η όλη υπόθεση προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Σε μια δική της έρευνα έβγαλε το συμπέρασμα ότι τα ανώτατα στελέχη δεν έχουν καμιά ευθύνη για το σκάνδαλο.
Είναι όμως όντως έτσι; Από αμερικανικής πλευράς οι εισαγγελείς υποψιάζονται συνωμοσία μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της εταιρείας. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει από τις καταθέσεις των μαρτύρων.
Η ομολογία του μηχανικού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τους συναδέλφους του. Ήδη θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν μηνύσεις σε βάρος άλλων υπευθύνων.
Στον δικαστικό φάκελο υπάρχουν αποκόμματα από ηλεκτρονική αλληλογραφία που ανταλλάχθηκε ανάμεσα σε εργαζόμενους της VW από το Μάρτιο του 2015. Ήδη από τότε οι μυστηριώδεις ρύποι από τα πετρελαιοκίνητα είχαν μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
Στα mail γινόταν σαφής ο εκνευρισμός για το πώς θα μπορούσαν να ησυχάσουν τις υποψίες των ελεγκτών. «Πρέπει να βρεθεί μια ιστορία για να τους σταματήσουμε, αλλιώς το πράγμα δεν είναι για γέλια» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: