Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ....''ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ'' !!!

Ωστικό κύμα αλλαγών στην αγορά και στην λειτουργία της προκαλούν οι δραματικές ανακατατάξεις του τελευταίου χρόνου στο λιανεμπόριο.
Η συγκέντρωση του κλάδου του λιανεμπορίου αναγκάζει πρωτίστως τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, οι οποίοι ελέγχουν την ελληνική αγορά των καταναλωτικών προϊόντων, να αλλάξουν εμπορική στρατηγική, προκειμένου να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους θέση - και όχι μόνο - έναντι του λιανεμπορίου.
Στον πυρήνα της νέας στρατηγικής τους είναι η στήριξη των επώνυμων προϊόντων τους, γεγονός που θα προκύψει κατ αρχήν από την ενίσχυση της διαφημιστικής τους δαπάνης και ακολούθως από την αλλαγή της πολιτικής των προσφορών που ακολουθούν στο διάστημα των τελευταίων 15 χρόνων. Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι τα όσα συνέβησαν στο λιανεμπόριο το τελευταίο δωδεκάμηνο - η απόκτηση της Βερόπουλος ΑΕΒΕ από την Μετρό ΑΕ και η επιχειρούμενη απόκτηση της Μαρινόπουλος ΑΕ από την Σκλαβενίτης ΑΕΕ - θα έχουν και συνέχεια. Αναμένουν ότι ο μεγαλύτερος σήμερα παίκτης της αγοράς αναζητά τον τρόπο για να αντιδράσει, προκριμένου να κατοχυρώσει την πρώτη θέση στον κλάδο. Ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης του λιανεμπορίου σε σχέση με το παρελθόν, εκτιμούν πηγές της αγοράς θα προκαλέσει μεγαλύτερες πιέσεις στους προμηθευτές. Αναφορικά με τις προβλέψεις του 2017 - αυτή την περίοδο οι πολυεθνικοί όμιλοι διαμορφώνουν το budget του επόμενου χρόνου - επισημαίνεται ότι αυτές δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Σαφώς και κινούνται θετικότερα έναντι του 2016, σε αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά τα στελέχη των πολυεθνικών ομίλων σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία που διατυπώνεται από τα επίσημα χείλη. Ειδικότερα σύμφωνα με τις προαναφερόμενες πηγές, αναμένεται μικρή συρρίκνωση της αγοράς στο πρώτο εξάμηνο τους 2017, που θα είναι της τάξεως του 2% - 3% και εφόσον η τουριστική κίνηση κινηθεί σε επίπεδα καλύτερα του φετινού χρόνου ίσως τελικώς η αγορά στο δεύτερο εξάμηνο κατορθώσει να ανακάμψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: