Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ADIOS COMANDANTE....ΕΦΥΓΕ Ο ΦΙΝΤΕΛ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ !!!

Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο, απεβίωσε το βράδυ χθες Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αδελφός του και πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στο αξίωμα το 2006. Ο Φιντέλ ταυτίστηκε με τον λαό και θεωρείται προσωποποίηση της επανάστασης και το σύμβολο μιας χώρας.«Ίσως αυτή να είναι μια από τις τελευταίες φορές που σας μιλώ σε τούτη την αίθουσα»
Με τα λόγια αυτά ο Φιντέλ Κάστρο είχε κλείσει το Έβδομο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας στις 19 Απριλίου 2016.
Με νομική παιδεία, στρατιωτική εκπαίδευση και αστείρευτο ρητορικό ταλέντο, ενσάρκωσε τις ελπίδες αντιστασιακών κινημάτων σε όλον τον κόσμο, που αγωνίζονταν να αποτινάξουν στυγνά δικτατορικά καθεστώτα.
Έγινε είδωλο της Αριστεράς, αλλά και «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, που έβλεπαν την Κούβα ως εφαλτήριο για την απειλητική εξάπλωση του κομμουνισμού σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Οι Αμερικανοί αντέδρασαν με εμπορικές κυρώσεις, προσπάθησαν να δολοφονήσουν ή τουλάχιστον να ανατρέψουν τον Κάστρο, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να του προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα.
Και ο Φιντέλ ανταπέδιδε την αφοσίωση με τον δικό του τρόπο, μιλώντας στα πλήθη για ώρες ολόκληρες. «Πατρίδα ή θάνατος» ήταν το σύνθημά του. «Θα νικήσουμε», απαντούσαν εν χορώ οι πολίτες της Κούβας.
Πριν από δέκα χρόνια ήρθε η αναγκαστική αλλαγή σκυτάλης. Για λόγους υγείας ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε τα ηνία στον αδελφό του, Ραούλ, και ο ίδιος έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις."Hasta la victoria siempre!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: