Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ο ΝΕΟΣ....ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ !!!

Μια εβδομάδα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως είναι φυσικό ο διεθνής τύπος ακόμα ασχολείται με την εκλογή του. Αυτή τη φορά το εξώφυλλο του Economist είναι εκείνο που αναφέρεται τόσο στην εκλογή Τραμπ, όσο και στην άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών φωνών στην Ευρώπη.
Με τίτλο «Ο νέος εθνικισμός» Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να χτυπά τα τύμπανα του λαϊκισμού στους ρυθμούς της φλογέρας του Βλαντιμίρ Πούτιν με τη συνοδεία του Νάιτζελ Φάρατζ.
Ακριβώς πίσω τους ως άλλη «Μαριάν» της Γαλλικής Δημοκρατίας ακολουθεί  η Μαρίν Λεπέν. Με τον αρθογράφο να σχολιάζει:  «Με το κάλεσμά του «πρώτα την Αμερική» ο Τραμπ έγινε ο τελευταίος νεοσύλλεκτος ενός επικίνδυνου εθνικισμού.... Για πρώτη φορά απ' τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι μεγάλες και οι αναδυόμενες δυνάμεις  είναι ταυτόχρονα δέσμιες διάφορων μορφών σωβινισμού. Όπως κι ο Ντ. Τραμπ, ηγέτες χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα κι η Τουρκία εναγκαλίζονται μια πεσιμιστική άποψη ότι οι διεθνείς υποθέσεις είναι συχνά ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, στο οποίο τα παγκόσμια συμφέροντα ανταγωνίζονται τα εθνικά. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή που καθιστά τον κόσμο μας ακόμη πιο επικίνδυνο...» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: