Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΟΧΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΣΕ....ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕ !!!

Στη διαφορετική λογιστική μέθοδο απέδωσε τη δυσκολία εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τα στοιχεία των ελλειμμάτων της περιόδου 1995-2013 από τη Eurostat, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη. Επισήμανε, πάντως, πως η ελληνική κυβέρνηση δέχεται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία κατατέθηκαν με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ.
«Το θέμα της αξιολόγησης των στοιχείων αυτών, έχει γίνει με διαφορετικό λογιστικό πρότυπο και δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του ελλείμματος», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα γιατί είναι άλλη η μέθοδος, η καινούρια καταγραφή των στοιχείων» είπε συγκεκριμένα, επιρρίπτοντας ωστόσο ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση Σημίτη, όσο και στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Ο Ν. Κακλαμάνης ανέφερε ότι «το 1999 όταν η Ελλάδα προετοιμάστηκε για να μπει στην ΟΝΕ και ενώ η τότε κυβέρνηση του Κ. Σημίτη μάς έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν κάτω από 3%, που ήταν η προϋπόθεση για να μπει μια χώρα στην ΟΝΕ, τελικά είπαν ότι ήταν 3,5%.
Έρχονται όμως τα στοιχεία και δείχνουν ότι το έλλειμμα το 1999 ήταν 5,8%». Μάλιστα επεσήμανε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «το 2003 το έλλειμμα είχε φτάσει 7,8%» και «ότι από το 2004 μέχρι το 2007, δηλαδή, πριν ξεσπάσει η κρίση, το έλλειμμα μεσοσταθμικά είχε μειωθεί σε σχέση με το μεσοσταθμικό έλλειμμα της περιόδου 1995-2003». Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι δεν προκρίνει ως ορθή επιλογή την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθούν ευθύνες για το πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο και την ΟΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: