Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ : ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ....ΕΚΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ !!!

Για πολλούς λόγους  δεν υφίσταται Κυριακή των εκλογών στις ΗΠΑ. Εκεί ψηφίζουν πάντα μια Τρίτη και για να ακριβολογούμε, δεν ψηφίζουν καν τον ή την Πρόεδρο απευθείας αλλά τους εκλέκτορες. Γιατί;
Από την αρχή της νεοσυσταθείσας τότε δημοκρατίας στις ΗΠΑ υπήρχαν σωρηδόν συζητήσεις, για το ποια μέρα θα καθιερωθεί ως ημέρα των εκλογών. Σε διάφορες πολιτείες οι πολίτες ασκούσαν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε διαφορετικές μέρες, όχι μια συγκεκριμένη ημέρα αλλά ποτέ την Κυριακή. Η Αμερική ήταν μια ευσεβής χώρα, κατά το μεγαλύτερο μέρος της προτεσταντική. Συνεπώς ήταν αδιανόητο να γίνονται εκλογές την Κυριακή, ημέρα θρησκευτικής αργίας, ανάπαυσης και προσευχής.

Οι ιδρυτές του αμερικανικού συντάγματος κατά τον 18ο αιώνα ήταν μεν δημοκράτες εκ πεποιθήσεως, είχαν όμως ενδόμυχη φοβία απέναντι στους διάφορους δημαγωγούς που εμφανίζονταν κατά καιρό λίγο πριν τις εκλογές. Ήταν ικανοί να χειραγωγήσουν κατά το δοκούν τους ψηφοφόρους της χώρας .
Έτσι δημιούργησαν τον θεσμό των εκλεκτόρων, που θα λειτουργούσε ως διηθητικό μέσο ανάμεσα στην επιλογή του λαού και στην τελική ανάδειξη του νέου Προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: