Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ....ΣΤΟ ΙΚΕΑ !!! [ video ]

Στο πολυκατάστημα του ΙΚΕΑ στο Slependen της Νορβηγίας από τις 16 έως τις 30 Οκτωβρίου, οι καταναλωτές που τριγύριζαν στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της πιο δημοφιλούς πολυεθνικής επίπλων, άφησαν για λίγο τη θαλπωρή των καλοσχεδιασμένων δωματίων για να εισέλθουν στα συντρίμμια ενός σπιτιού στη Δαμασκό της Συρίας.
Η εγκατάσταση των 25 τετραγωνικών μέτρων αναπαριστούσε το σπίτι της Σύριας Rana όπου ζούσε εκεί με τα τέσσερα παιδιά της αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή που ζούσε, για λόγους ασφαλείας.
Η γυναίκα άφησε τη δουλειά της ως δασκάλα και δεν είχε χρήματα παρά για ένα σπίτι που περισσότερο έμοιαζε με χαλάσματα και εκείνη και τα παιδιά της κρύωναν ενώ έπαιρναν συσσίτιο από τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Η Rana αφηγήθηκε την ιστορία της στο νορβηγικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος σε συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία POL και το IKEA έστησαν τη συγκεκριμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης.
Το «σπίτι» της επισκέφτηκαν 40.000 άνθρωποι και δωρίστηκαν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια σε Σύριους. Σύμφωνα με τη Maja Folgero, μέλος της εν λόγω καμπάνιας, η ιδέα ήταν «να συνειδητοποιήσουν οι Νορβηγοί πόσο τυχεροί είναι, κάτι που μπορούσε να επιτευχθεί στο ΙΚΕΑ, όπου σκέφτεσαι και σχεδιάζεις το μέλλον σου».
Πέρα από τα ευγενή αισθήματα των Νορβηγών, πιθανότατα και η ενοχή του καταναλωτισμού να οδηγεί πιο εύκολα στο να δώσεις χρήματα για να ανακουφιστείς, όπως όταν σκοντάφτεις πάνω σε έναν άστεγο ή σε ένα ζητιάνο, βγαίνοντας φορτωμένος με σακούλες από την πόρτα του σούπερ μάρκετ. Το ΙΚΕΑ ιδρύθηκε το 1943 από τον τότε 17χρονο πρώην πωλητή σπίρτων, Ingvar Kamprad, ο οποίος σήμερα φιγουράρει στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes ενώ ο κολοσσός συναρμολογούμενων επίπλων διαθέτει 389 καταστήματα σε 48 χώρες και το 2015 μέτρησε κέρδη που ξεπερνούσαν τα 32 δισ. ευρώ. O Kamprad, ο οποίος έχει από την εφηβεία του «φάκελο» στην αστυνομία με τον τίτλο «Ναζί» εξαιτίας της συμμετοχής του σε ναζιστικές ομάδες κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τουλάχιστον και το 1950, έχει δηλώσει ότι «αυτό ήταν λάθος» και ότι ευθυνόταν η ναζιστική προπαγάνδα που έλαβε στο σπίτι του από την Τσέχα γιαγιά του.

Μόλις το 2010, όμως, είπε σε συνέντευξή του ότι ο αρχηγός (Per Engdahl) του φασιστικού New Swedish Movement «ήταν ένας μεγάλος άντρας, μια άποψη που θα διατηρώ όσο ζω».
25m2 SYRIA from POL on Vimeo.
Τζένη Τσιροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: