Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ....ΣΟ'Ι'ΜΠΛΕ !!!

Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους «παγώνουν» με εντολή Σόιμπλε, η Ευρώπη παραδίδει, σχεδόν αμαχητί, τα κλειδιά της στο Βερολίνο, και η Ελλάδα δοκιμάζει ξανά τα όρια της ρήξης με τους δανειστές.
Το πραξικόπημα Σόιμπλε ήρθε – τυχαία; - 24 ώρες μετά τον εμπρησμό Τόμσεν και ΔΝΤ, κι έβαλε την τελική τορπίλη στη διαπραγμάτευση με αφορμή το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τους θεσμούς να εξετάσουν τις επιπτώσεις που θα έχει στο ελληνικό πρόγραμμα η χορήγηση του επιδόματος και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ο ESM και το Eurogroup ανταποκρίθηκαν ακαριαία, και λίγες ώρες αργότερα εκπρόσωπος του ESM ενημέρωσε με e-mail την ελληνική κυβέρνηση ότι η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος παγώνει έως ότου δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις.
Μονομερής ενέργεια Σόιμπλε
Είναι μια απόφαση που, στην πράξη, συνιστά τον ορισμό της μονομερούς ενέργειας από πλευράς Σόιμπλε, καθώς η συμφωνία του περασμένου Μαίου συνδέει ρητά την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την πρώτη αξιολόγηση και μόνον.
Με τη χθεσινή ανατροπή της απόφασης του Eurogroup, η βραχυπρόθεσμη ρύθμιση για το χρέος συνδέεται αυθαίρετα, και έξω από κάθε συμφωνία, με τη β’ αξιολόγηση αλλά και με τον – γερμανικής εμπνεύσεως – γόρδιο δεσμό της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και, εν κατακλείδι, απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνον την προσπάθεια συμβιβασμού Ελλάδας και δανειστών, αλλά και την ίδια την – εναπομείνασα – συνοχή της ευρωζώνης.tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: