Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ....ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ !!!

Σχέδιο με προτάσεις-γέφυρα για την επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει σχεδόν λιμνάσει εξαιτίας των σκληρών μέτρων που έχει βάλει πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Στο σχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ομολόγους του στο Eurogroup της προσεχής Πέμπτης και νωρίτερα θα σταλεί σε Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ, θα περιγράφονται τα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει για μετά το 2018 το ελληνικό πρόγραμμα.
Στην επιστολή η ελληνική πλευρά θα αναφέρεται σε κινήσεις που έχουν να κάνουν με τη δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου, την περαιτέρω μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.
Πρόκειται για μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων» και θα απαντούν στις ενστάσεις του Ταμείου ότι χωρίς νέα «συνταγή λιτότητας» το τρίτο Μνημόνιο δεν πρόκειται να περπατήσει…
Αλλωστε τα μέτρα αυτά, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα επικρέμανται σαν «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα νοικοκυριά.
Στην ίδια επιστολή η κυβέρνηση θα προτείνει και τη λύση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών, σε πιο ενισχυμένη όμως μορφή, ο οποίος θα καιροφυλαχτεί για τουλάχιστον μια πενταετία πάνω από τις συντάξεις.
Το μοναδικό στοιχείο που εμφανίζουν ως βέβαιο από την κυβέρνηση είναι ότι ο μηχανισμός θα ψηφιστεί τώρα από τη Βουλή, πλην όμως τα μέτρα που αυτός θα περιλαμβάνει δεν θα νομοθετηθούν από τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: