Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΑΛΗΘΕΙΑ Ή....ΨΕΜΑΤΑ !!!

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν κάνει κορνίζα το συγκεκριμένο ανιστόρητο κείμενο, ώστε να κοσμεί από τα γραφεία και τα μαγαζιά τους ως την προσωπική τους σελίδα στο facebook. Έχει διαφημιστεί φυσικά και στην τηλεόραση (πχ από τον Λαζόπουλο ) στην προσπάθεια να περάσουν τα μηνύματά τους,  μέσω της αλλοίωσης της ιστορίας. Αν «γκουγκλίσετε» θα σας δώσει πάνω από 6 χιλιάδες αποτελέσματα…
Ας δούμε τι απ' αυτά δεν είναι αλήθεια:
Ο Πυθαγόρας πέθανε, σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την καταδίωξη Κροτωνιατών που φοβήθηκαν την εγκαθίδρυση τυραννίας λόγο της μεγάλης δύναμης που είχε αποκτήσει αυτός και οι μαθητές του στην πόλη.
Στο εξής (μετά το 477 π.Χ.) δεν διασώζεται καμία συγκεκριμένη πληροφορία για το πρόσωπό του από κάποια πηγή. Πιθανόν γιατί ήταν απασχολημένος αποκλειστικά με την οικονομική οργάνωση της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Ακόμη και η ακριβής χρονολόγηση και ο τόπος του θανάτου του δεν είναι βέβαιη. Μία εκδοχή υποστηρίζει ότι πέθανε σε ταξίδι προς τον Εύξεινο Πόντο, όπου πήγαινε για υποθέσεις της Συμμαχίας
Λέγεται ότι σκοτώθηκε όταν δέχτηκε στο κεφάλι του μία χελώνα, την οποία είχε ρίξει από ψηλά ένας αετός, προκειμένου να σπάσει το καβούκι της και μετά να τη φάει
Επανεκλέγεται Στρατηγός για τελευταία φορά, και πεθαίνει από τον φοβερό λοιμό μετά τον θάνατο των δύο γιων του, Ξάνθιππου και Πάραλου.
Για τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Πέθανε ανάμεσα στα χρόνια 421 και 415.
Δικάστηκε όταν οι δημοκρατικοί επέστρεψαν στην εξουσία αλλά οι δικαστές τον αθώωσαν. Μάλιστα τιμήθηκε μετά το θάνατό του ως ήρωας «Φιλαθηναίος» . 
Τρεις διαφορετικές αιτίες θανάτου έχουν διασωθεί στη γραμματεία. Η πρώτη λέει πως πνίγηκε από μια ρόγα σταφύλι, η δεύτερη ότι πέθανε από ασφυξία καθώς προσπαθούσε ν απαγγείλει ένα μεγάλο κομμάτι από την «Αντιγόνη» χωρίς ανάσα και η τρίτη πως πέθανε από υπερβολική συγκίνηση, όταν του ανακοίνωσαν μία θεατρική νίκη.
Η αιτία θανάτου του σύμφωνα με την γραμματεία είναι ότι το 406 πέθανε μετά από επίθεση άγριων σκυλιών στην Πέλλα . Εκεί είχε πάει σαν προσκεκλημένος του βασιλιά Αρχέλαου (κι έγραψε μάλιστα κάποιες γνωστές τραγωδίες) . Οι Αθηναίοι για να τον τιμήσουν του έφτιαξαν και κενοτάφιο.
Διαθέτουμε ελάχιστες ανεξάρτητες πληροφορίες για την ζωή του και συχνά στοιχεία για την βιογραφία του αντλούνται από τις ίδιες τις κωμωδίες του, και πρέπει γιαυτό να αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα.
Επέστρεψε στην Αθήνα όπου μέχρι το θάνατό του ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων
Σύμφωνα με την παράδοση αυτοκτόνησε με τη μέθοδο της λιμοκτονίας, όταν άκουσε τα νέα για την κατάκτηση του Φιλίππου στην μάχη της Χαιρώνειας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, αφού ήταν από εκείνους που ενθάρρυναν τον Φίλιππο να το πράξει

Δεν υπάρχουν σχόλια: