Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

ΑΓΡΙΕΥΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΓΡΟΤΩΝ. ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !!!

Τα τρακτέρ στους δρόμους βγάζουν και σήμερα οι αγρότες εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα τα οποία προωθεί η κυβέρνηση. Μεταξύ των θεμάτων που έχουν ζητήσει να συζητηθούν στη Βουλή είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής και ενέργειας, η Ενδιάμεση Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και οι αδιάθετες παραγωγές λόγω εμπάργκο. «Ξεκινάμε κινητοποιήσεις για τις δύσκολες μέρες που έρχονται για την αγροτιά. Δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με αυτήν τη φορολογία και με τα έξοδα, είναι θέμα επιβίωσης» τονίζουν. «Είναι δεσμεύσεις προς τους θεσμούς κι ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου. Αν και αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι, δεν σημαίνει ότι μέσα στο 2017 δεν θα τα επανεξετάσουμε» είπε για να προσθέσει: «Το θέμα για το κρασί δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση, αντίθετα παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα παραοικονομίας. Για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και τον ΕΝΦΙΑ, πράγματι δεν είναι περιουσιακό στοιχείο. Όλα αυτά θα τα δούμε».                                                                     Σύμφωνα με υπολογισμούς:

Η Ολλανδία διαθέτει 45 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Η αξία παραγωγής ανέρχεται στα 74 δις ευρώ, που ισούται με 1.700 ευρώ ανά στρέμμα.

Η Ελλάδα διαθέτει 37 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Η αξία παραγωγής ανέρχεται μόλις στα 7 δις ευρώ, που ισούται με μόλις 190 ευρώ ευρώ ανά στρέμμα.

Το Ισραήλ διαθέτει μόνο 5,7 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Η αξία παραγωγής ανέρχεται στα 7,5 δις ευρώ, που ισούται με 1.290 ευρώ ευρώ ανά στρέμμα.


(Μέση ετήσια συνολική παραγωγικότητα των κρατών-μελών 2005-2015)

Σύμφωνα λοιπόν με τους παραπάνω υπολογισμούς, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί η στρεμματική απόδοση για τον Έλληνα αγρότη, με το επιπλέον εισόδημα να πηγαίνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην τσέπη του.

Εξαιρετικό εvδιαφέρον έχει το παράδειγμα του Ισραήλ, αφού σε έδαφος ερήμου οι Ισραηλινοί κατάφεραν να πετύχουν τέτοιες αποδόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: