Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ : ΟΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ !!!

Στον απόηχο της ένταξης Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Κ.Σημίτης επιτίθεται στον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την ένταξη στο μνημόνιο, αλλά  και στον Καραμανλή.
Ο Κ.Σημίτης υποστηρίζει επίσης ότι κατά τη δική του διακυβέρνηση υπήρχε “πρωτοφανής ανάπτυξη” στη χώρα, αλλά ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή προχώρησαν σε σπατάλες που αύξησαν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Επιρρίπτει επίσης ευθύνες στην ΕΕ για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση, αλλά τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ χαρακτηρίζει κίνηση εντυπωσιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης τη συζήτηση για το χρέος, λέγοντας ότι τα μέτρα για το χρέος έχουν ούτως ή άλλως συμφωνηθεί.
Το πρώτο μνημόνιο, υπό την εξαιρετικά αυστηρή μορφή που είχε, δεν ήταν μονόδρομος. Εκείνο το οποίο έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και δεν έκανε τότε, ήταν ένας έγκαιρος σοβαρός σχεδιασμός για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Να τον καταρτίσει και να τον συζητήσει τόσο με την Ε.Ε., όσο και με το ΔΝΤ. Δεν έγινε κανένας σχεδιασμός. Επαναλαμβάνω όμως ότι και το μνημόνιο αποτελούσε μία σειρά αποφάσεων που πήρε η Ε.Ε., χωρίς να είναι έτοιμη.
Να φέρω ένα παράδειγμα. Μίλησα πριν για τις ιδιωτικοποιήσεις. Όλη η Ελλάδα ξέρει ότι η Ε.Ε. ζήτησε ιδιωτικοποιήσεις. Όλη η Ελλάδα έχει ξεχάσει ότι στο πρώτο μνημόνιο, δεν αναφέρονταν οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι η ίδια η Ελλάδα πρότεινε να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις.  Η Ελλάδα, μάλιστα, τότε στις συζητήσεις, είχε διαβεβαιώσει ότι διαθέτει ρευστοποιήσιμη περιουσία 50 δισεκατομμυρίων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί.
Ο αριθμός ήταν τελείως φανταστικός. Δεν ανταποκρινόταν σε καμιά πραγματικότητα. Όταν είσαι στον βαθμό αυτό ανέτοιμος και λες τέτοιες σαχλαμάρες, το μνημόνιο έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα”, αναφέρει ειδικότερα ο Κ.Σημίτης.

Εκτιμά ότι “μία σοβαρή πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να δείξει έναν άλλο δρόμο, δηλαδή να κάνει μία καλύτερη συμφωνία”, αλλά επικαλείται τον Κρούγκμαν για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να βγει από την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται, χωρίς να εφαρμόσει μια πολιτική λιτότητας, για να μπορέσει να εξοφλήσει το χρέος. capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: