Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ NPD !!!

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε την προσφυγή των εκπροσώπων των κρατιδίων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και απoφάνθηκε κατά της απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος NPD. Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντρέας Φόσκουλε επισήμανε ότι το NPD επιδιώκει μεν εχθρικούς προς το Σύνταγμα στόχους, ωστόσο «επί του παρόντος απουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία βαρύνουσας σημασίας που να επιτρέπουν την εντύπωση ότι είναι δυνατό οι ενέργειές τους (σ.σ. των μελών του NPD) να είναι επιτυχείς».

Ήταν η δεύτερη προσπάθεια κήρυξης του νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (ΝPD) ως αντισυνταγματικού, διαδικασία για την οποία είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα πολλές επιφυλάξεις. Σύμφωνα με την πρώτη προσφυγή, που είχε υποβληθεί το 2013 από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, το NPD θεωρούνταν ότι «αντίκειται στην φιλελεύθερη, δημοκρατική τάξη» της Γερμανίας. Η πρώτη απόπειρα απαγόρευσης του NPD στη Γερμανία απέτυχε. Τότε οι δικαστές είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα των αποδεικτικών στοιχείων, με το αιτιολογικό ότι τελούσαν σε στενή σύνδεση με τη γερμανική κυβέρνηση επειδή προέρχονταν από πληροφοριοδότες της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος που είχαν προσεγγίσει την ηγετική ομάδα του NPD. Για τον λόγο αυτό το Σμερκελ Συνταγματικό Δικαστήριο δεν προχώρησε καν στην εξέταση της συνταγματικότητας ή μη του επίμαχου κόμματος.
Στη νέα προφορική διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016, τα 16 γερμανικά κρατίδια που εκπροσωπούνται στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο προσέφυγαν μόνα τους, χωρίς την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Τόσο το γερμανικό κοινοβούλιο όσο και η γερμανική κυβέρνηση, που συνυπέγραψαν την αρχική προσφυγή, δεν συμμετείχαν επίσης αυτή τη φορά, διότι υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την έκβαση της δίκης.                                                 DW

Δεν υπάρχουν σχόλια: