Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP !!!

Ο εξευμενισμός των θεσμών (βασικά του ΔΝΤ) για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα κοστίζει «ακριβά» καθώς ήταν προϊόν υποχωρήσεων της κυβέρνησης η οποία συμφώνησε στην προνομοθέτηση μέτρων (για το 2019) – η οποία κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία είναι αντισυνταγματική -  όπως η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (μείωση συντάξεων) και οι ομαδικές απολύσεις (ζητήματα στα οποία η ίδια έθετε κόκκινες γραμμές). Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε ξεκάθαρα για φορολογικό, συνταξιοδοτικό και κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή την 01/01/2019:

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
• Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
• Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
• Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
• Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
• Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025. Η συμφωνία θα κλείσει με τεχνικές λεπτομέρειες στην Αθήνα. Η νομοθέτηση θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλες τις μεταρρυθμίσεις (τόσο αυτές με αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο, όσο και αυτές με θετικό δημοσιονομικό πρόσημο)
• Με το κλείσιμο του SLA στην Αθήνα ο Γ. Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το Eurogroup θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους. Επειδή κάποιοι μπορεί, όντως, να μην καταλαβαίνουν, τα πράγματα είναι απλά:
Το πρόβλημα είναι πως η Γερμανία τον Σεπτέμβριο έχει εκλογές.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς - ο οποίος είναι Μέρκελ με μούσι - θα επιθυμούσαν το θέμα της Ελλάδας να μην σκάσει πριν τις γερμανικές εκλογές.
Προφανώς, θα υπάρξει κάποια πολιτική «λύση», για να πάρει μια μικρή ακόμα αναβολή η χρεοκοπία της Ελλάδας.
Η Ελλάδα οδεύει και προς την τυπική χρεοκοπία.
Η χώρα χρεοκόπησε το 2010, Έλληνες και Ευρωπαίοι έκαναν πως δεν το κατάλαβαν - ο καθένας για τους δικούς του λόγους - αλλά η χρεοκοπία δεν το αγνόησε.
Είναι προφανές πως η συμφωνία για την τυπική χρεοκοπία της Ελλάδας έχει γίνει.
Τυπικό είναι το ζήτημα, βρε αδερφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: