Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΣΥΜΦΩΝΙΑ....ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή ΜΝΗΜΟΝΙΟ !!!

Το 4ο Μνημόνιο ήρθε. Και θα είναι ολίγον… «στενάχωρο», όπως μας είπε ο Ε.Τσακαλώτος. Αλλά αυτή τη φορά δεν το λένε Μνημόνιο. Το λένε «αξιολόγηση». Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το λένε «πρόοδο». «Το μέγεθος, το χρονοδιάγραμμα και η αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων» του αντιλαϊκού προγράμματος «κλείδωσε» στο πλαίσιο της προχτεσινής συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στη Μάλτα, ενώ οι περαιτέρω εξειδικεύσεις που αφορούν στην παραπέρα συμπίεση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) θα συζητηθούν με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου που επιστρέφουν «το συντομότερο δυνατό» στην Αθήνα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, περιγράφοντας το πλαίσιο της υπό διαμόρφωση αντιλαϊκής συμφωνίας, εστίασε στα παρακάτω:

Νέο σφαγείο στις συντάξεις: Οι «παρεμβάσεις» ξεκινούν από το 2019, με το ύψος της καρατόμησης να φτάνει στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. ( -25 - 30 % )


Φορολογία εισοδήματος. Πρόκειται για την περαιτέρω σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου – δεύτερη στη σειρά από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης – που θα εφαρμόζεται από 2020. Η ενίσχυση της φοροληστείας θα φτάσει, επίσης, σε 1% του ΑΕΠ ή σε ακόμη 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυτή θα έρθει να προστεθεί πάνω στα αντιλαϊκά μέτρα του 2019, με τη «σούμα», για την ώρα, να φτάνει στο 2% του ΑΕΠ (3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) κατά την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων, δηλαδή από το 2020 και για τα επόμενα χρόνια.
Οπως επιβεβαίωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, η τελευταία «αξιολόγηση» του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 είναι «η πλέον σημαντική», καθώς ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας και το κατά πόσο θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα κριθεί τελικά το πότε και πώς θα εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μνημόνιο ή Συμφωνία; Γάμ...α Κίτσο την Κυρία!
Συμφωνία ή Μνημόνιο; Γά...μα μάλλον Κίτσο το Ιδιώνιμο!

Τραλαλά Τραλαλά Τραλαλά!