Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ. ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΡΟΤΟΝΤΑ ΣΕ ΝΑΟ....ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΠΑΓΚΑΡΙ ΜΕ ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ POS !!! [ video ]

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης να τοποθετήσει, με αφορμή τον εορτασμό του Τροπαιούχου Αγίου Γεωργίου, «εγκαίνιο» στην ιερά τράπεζα της Ροτόντα, και σαν να μην έφτανε αυτό σήμερα τοποθέτησε παγκάρι με κεριά και αυτόματα μηχανήματα πληρωμής, τα γνωστά μας pos.
Πολίτες, ωστόσο, θεωρούν ότι το «εγκαίνιο» αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση που μετατρέπει το μνημείο σε ναό, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε ανάλογη πράξη απαγορεύεται χωρίς την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι η γενική γραμματεία του υπουργείου απέρριψε το αίτημα του Μητροπολίτη Άνθιμου να μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση η προχθεσινή λειτουργία.

Οι Φίλοι της Ροτόντας εξέδωσαν, αναφορικά με το ζήτημα, την παρακάτω ανακοίνωση:

''Με έκπληξη διαπιστώσαμε την ανάρτηση αφίσας στους δρόμους της πόλης μας που υπογράφεται από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και καλεί σε τελετή στις 22 και 23 Απριλίου, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Άνθιμος "θα μεταφέρει το παλαιόν εγκαίνιον του ιερού Ναού και θα το τοποθετήσει μονίμως επί της Αγίας Τραπέζης" στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Ροτόντα, διαχρονικό σύμβολο των τριών Αυτοκρατοριών, μέσα στις οποίες έλαμψε η Θεσσαλονίκη.


Η κίνηση αυτή της Ιεράς Μητρόπολης επιδεικνύει περιφρόνηση όχι μόνο προς την νομιμότητα, αλλά και προς το κοινωνικό consensus που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις μικτές (θρησκευτικές και πολιτιστικές) χρήσεις του μνημείου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οφείλουν να προασπίσουν την ταυτότητα του μνημείου ως πολιτιστικού αγαθού και να διασφαλίσουν ότι η κατ' εξαίρεση λατρευτική του χρήση, δεν θα εξοβελίσει την πολιτιστική και μουσειακή ταυτότητά του''.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι τὰ ὅσα ἐπικριτικῶς καὶ κακοβούλως ἀναφέρονται εἰς βάρος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης εἶναι ἐκτὸς πραγματικότητος καὶ οὐδεμία σχέση ἔχουν μὲ τὴν ἀλήθεια, και προσθέτει πως στα σχέδια της μητροπόλεως είναι ένα νέο hapening στη γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου προστάτη των οδηγών και μοτοσικλετιστών ιερείς να ραίνουν αυτοκίνητα, οδηγούς και δίτροχα αγιάζοντάς τα. Προσθέτει δε ότι εξετάζει πρόταση των κτηνοτρόφων της περιοχής για διάθεση από την μητρόπολη ιερέα, που αφού διαβάσει μία ευχή, θα ευλογεί και θα ραντίζει τα ζώα με αγιασμό μπροστά απο τον χώρο της Ροτόντας.
Πληροφορίες που έχει το ''Patrinaki'' αναφέρουν ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, είναι έτοιμος να κατέλθει στην πολιτική σκηνή. Συναισθανόμενος τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες που περνά ο ελληνικός λαός είναι πρόθυμος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να οδηγήσει την χώρα ξανά στην ανάπτυξη. Και το όνομα αυτού ΠΑ.ΠΑ.ΡΙ.Κ., Πανελλήνιο Πατριωτικό Ριζοσπαστικό Κίνημα.
Ο Άγιος πατέρας, θα κατέβει στον πολιτικό στίβο με βασικό σύνθημα “Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα”, ενώ δηλώνει έτοιμος να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα τους όρους του μνημονίου. Το προεκλογικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει αφορισμό του πρωθυπουργού τον Σκοπίων Γκρουέφσκι, και υποχρεωτικό χειροφίλημα σε όλους τους υπουργούς, που θα αναδείξει η κυβέρνηση του.
Ενώ σε δεύτερη φάση προτίθεται να εφαρμόσει, υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών στα νηπιαγωγεία και καθολική απαγόρευση κατανάλωσης χοιρινού τις Τετάρτες. Η επίσημη διακήρυξη του κινήματος θα γίνει από τον ίδιο τον Σεβασμιότατο, το βράδυ του προσεχούς Σαββάτου, στο κέντρο διασκέδασης Πύλη Αξιού. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Βασίλη Καρρά, τον Γιώργο Κοινούση και την Πάολα.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές η διακήρυξη πρόκειται να στηριχθεί στα γραπτά που άφησε σαν παρακαταθήκη, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.Δεν υπάρχουν σχόλια: