Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ....ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ !!!

Εσείς αγαπάτε τον σκύλο σας; Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους για τον 4ποδο φίλο τους και νοιάζονται πολύ για εκείνον. Είτε τον πήρατε από καταφύγιο, από τον δρόμο, είτε από κατάστημα με ζώα, κάθε σκύλος αξίζει να τον αγαπούν.
Ενώ τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν πως τα αγαπάτε από τον τρόπο που τους φέρεστε, υπάρχουν και αρκετοί τρόποι να τους το δείξετε. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι να τους το πείτε με έναν τρόπο που θα το καταλάβουν.
1. Κοιτάξτε τους βαθιά μες στα μάτια
Το βιβλίο «The Genius of Dogs» του Dr. Brian Hare, Καθηγητή Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο Duke University, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των best best seller στους NY Times. Σε συνέντευξή του έχει πει πως όταν ο σκύλος μάς κοιτάζει επίμονα, ουσιαστικά «μας αγκαλιάζει με τα μάτια του». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να αρχίσετε να κοιτάζετε επίμονα στα μάτια οποιονδήποτε σκύλο! Η άμεση οπτική επαφή εξακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις να θεωρείται πρόκληση ή απειλή. Απλώς με τον δικό μας σκύλο, που υπάρχει ήδη σχέση εμπιστοσύνης, είναι ένας ασφαλής τρόπος επικοινωνίας, ειδικά όταν χαλαρώνουμε παρέα.
2. Ανασηκώστε τα φρύδια σας
Μια ιαπωνική έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 σε τεύχος του περιοδικού Behavioral Processes, διαπίστωσε πως οι σκύλοι ανασηκώνουν τα φρύδια τους- ειδικά το αριστερό- όταν τους υποδέχονται τα αφεντικά τους. Χρησιμοποιώντας μια κάμερα μεγάλης ταχύτητας, μελέτησαν εξονυχιστικά τις κινήσεις στο πρόσωπο ενός σκύλου όταν έβλεπε τον ιδιοκτήτη του και εκείνες όταν έβλεπε κάποιον ξένο.
Όταν ξένοι πήγαιναν να τους χαιρετήσουν, στους σκύλους που συμμετείχαν στον πείραμα, παρατηρήθηκε λιγότερη εκφραστικότητα στο πρόσωπο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ήταν στη δεξιά πλευρά. Η διαφορά είναι πως το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει το αριστερό μέρος του προσώπου που είναι συνυφασμένο με το συναίσθημα, ενώ το δεξί ημισφαίριο ελέγχει αντίστοιχα το αριστερό μέρος που συνδέεται με τις αναλυτικές συμπεριφορές.
Στην ουσία, όσο περισσότερο εκφραστικοί γινόμαστε όταν χαιρετούμε τον σκύλο μας, τόσο περισσότερο νιώθουν ότι τους αγαπάμε. Σε περίπτωση δε που ανήκετε στην κατηγορία όσων μπορούν να ανασηκώσουν μόνο το ένα φρύδι, τότε επιλέξτε το αριστερό και να είστε βέβαιοι πως έτσι ο σκύλος σας θα νιώσει πόσο ξεχωριστός είναι για εσάς.
3. «Στηριχτείτε» πάνω τους
Όχι μόνο μεταφορικά, αλλά πιέστε κυριολεκτικά το σώμα σας πάνω στο δικό τους. Φυσικά όχι σε βαθμό ανυπόφορο, αλλά τόσο όσο να του δείξετε πως τον εμπιστεύεστε. Αυτό είναι κάτι που κάνουν οι σκύλοι ώστε να μας δείξουν ότι νοιάζονται για εμάς, αλλά πολλές φορές το παραβλέπουμε. Άλλωστε σίγουρα θα μπορείτε να θυμηθείτε έστω και μία φορά που ο σκύλος ήρθε και ακούμπησε σχεδόν ολόκληρος πάνω στα πόδια σας ή τις γάμπες σας ενώ εσείς κάνατε κάποια άλλη δουλειά. Ήταν ο τρόπος του να σας αγκαλιάσει!
4. Αφήστε τον να κοιμάται μαζί σας
Ο Gregory Berns, νευροεπιστήμονας από το Emory University και συγγραφέας του βιβλίου «How Dogs Love Us» πέρασε πολλές δεκαετίες μελετώντας τον εγκέφαλο των σκύλων με την χρήση MRI. Σύμφωνα με τις έρευνες, το να κοιμάται ένας σκύλος με έναν άνθρωπο είναι η απόλυτη απόδειξη αγάπης κι εμπιστοσύνης από πλευράς του, καθώς τότε βρίσκεται στην πιο ευάλωτη φάση του. Επίσης δείχνει πως μας θεωρούν μέλη της αγέλης τους.
Αν τώρα είστε από εκείνους που δεν επιτρέπετε στο σκύλος σας να ανεβαίνει στο κρεβάτι, δοκιμάστε να χουζουρέψετε μαζί τους στον καναπέ ή ακόμη και στο πάτωμα για λίγα λεπτά κάθε μέρα ώστε να τους δείξετε την στοργή σας.
5. Μιλήστε μαζί τους
Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να του δείξετε την αγάπη σας – και πιθανώς κάτι που ήδη κάνετε! Σύμφωνα με έρευνες, ο σκύλος μπορεί να καταλάβει την ανθρώπινη γλώσσα καλύτερα από ότι νομίζουμε. Αυτό σημαίνει πως όταν μιλάτε στον σκύλο σας, καταλαβαίνει αρκετά τι του λέτε. Τα σκυλιά ακούνε τις λέξεις και τον τόνο της φωνής, οπότε μιλώντας τους με αγάπη θα τους δείξει πως νιώθετε.
6. Χαϊδέψτε τους ή κάντε τους μασάζ

Τα περισσότερα σκυλιά λατρεύουν τα χάδια και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για έναν ιδιοκτήτη να δείξει την αγάπη του. Λατρεύουν ιδιαίτερα τα χάδια στην κοιλιά. Το να χαϊδεύεις τον σκύλο σου απελευθερώνει οξυτοκίνη και σε σένα και στον σκύλο, κάτι που τα κάνει να νιώθουν πως τα αγαπάτε. Αυτό θα τους δείξει σίγουρα το πώς νιώθετε.
7. Βγάλτε τους βόλτα
Το να εκπαιδεύεις το σκυλί σου είναι πολύ σημαντικό για να αποκτήσει μία καλή συμπεριφορά – και του δείχνει πως το αγαπάς. Χρησιμοποιώντας την τροφή, την επιβράβευση και το παιχνίδι, θα καταλάβει πως τους δίνετε αυτά που αγαπάει και θα νιώσει την αγάπη σας. Τα σκυλιά λατρεύουν την σταθερή ρουτίνα, οπότε καλό θα ήταν να μην τους την αλλάζετε.
8. Χαϊδέψτε τους τα αυτιά
Τα σκυλιά λατρεύουν τα χάδια αυτά. Τα αυτιά είναι γεμάτα νευρικές απολήξεις που απελευθερώνουν ενδορφίνες όταν τα χαϊδέψετε και είναι σαν φυσικό ναρκωτικό για τα σκυλιά. Οπότε είναι σίγουρα ένας τρόπος να τους δείξετε την αγάπη σας.
9. Ταΐστε τα με το χέρι

Έρευνες έδειξαν πως αυτό είναι ένας μηχανισμός που δένει τον σκύλο με τον ιδιοκτήτη, ειδικά αν το σκυλί σας είναι ακόμα κουτάβι. Αυτό δίνει πολύ μεγαλύτερη οικειότητα από το να αφήσετε την τροφή του σε ένα μπολ. Επίσης θα βοηθήσει να τα κάνετε να τρώνε πιο αργά και να μην γίνονται κτητικά με το φαγητό.
Εσείς γνωρίζετε κάποιον ακόμα τρόπο που ξεχάσαμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: