Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ο ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΕΝΑΣ....''ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ'' !!!

Παρά τη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στις τελευταίες εκλογές, οι δυσκολίες βρίσκονται ακόμα μπροστά του, μιας και το En Marche, το πολιτικό κίνημα που ίδρυσε ο Μακρόν μόλις το 2016, θα πρέπει να καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου. Το En Marche, ως νέο κόμμα, αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε έναν εκλεγμένο βουλευτή, και προκειμένου να μπορέσει να προωθήσει τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του, ο Μακρόν θα πρέπει να έχει μια σκληρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε να μην τεθεί στο περιθώριο από μια εχρθική προς αυτόν Εθνοσυνέλευση. Αν δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία, δεν θα μπορέσει να διορίσει πρωθυπουργό της αρεσκείας του με κίνδυνο να καταλήξει ένας πρόεδρος διακοσμητικός.
Η μάχη των βουλευτικών εκλογών προβλέπεται αρκετά δύσκολη. Σε αντίθεση με το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου σχεδόν όλα τα κόμματα ζήτησαν από τους υποστηρικτές τους να καταψηφίσουν την Λεπέν, οι αντίπαλοι του Μακρόν θα κάνουν τα πάντα για να τον νικήσουν, με τους Σοσιαλιστές να δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους και τους Ρεπουμπλικανούς να επιδιώκουν να πάρουν εκδίκηση για μια χαμένη προεδρία που θεωρούσαν δική τους.
Ωστόσο μια δημοσκόπηση της OpinionWay-SLPV Analytics για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos για τις βουλευτικές εκλογές δείχνει ότι το En Marche! («Εμπρός») του Μακρόν μπορεί να κερδίσει 249-286 έδρες στο γαλλικό κοινοβούλιο. Η κεντροδεξιά αποσπά 200-210 έδρες, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν 15-25 έδρες και οι Σοσιαλιστές 28-43 έδρες. Ο Εμανουέλ Μακρόν  μπορεί να βασιστεί στον στρατό των 250 χιλιάδων εθελοντών του En Marche και σ’ έναν μικρό πυρήνα αρχάριων, κατά κύριο λόγο, στην πολιτική. Και ενώ είναι σίγουρο πως η άνετη επικράτηση του Μακρόν θα τον ενισχύσει σημαντικά, για ένα σχεδόν κόμμα που μετράει λίγο περισσότερο από έναν χρόνο ζωής, η κατάκτηση του Κοινοβουλίου αποτελεί έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο. Το διακύβευμα είναι μεγάλο.
Σε πέντε εβδομάδες θα φανεί εάν το ουρανοκατέβατο και νεογέννητο κόμμα του Μακρόν θα καταφέρει να αποσπάσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να μπορέσει να ασκήσει την πολιτική της ατζέντας του. Μετά από μια νίκη που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό ως καταψήφιση της ακροδεξιάς παρά ως στήριξη του En Marche, μένει να φανεί εάν αυτή η νίκη του Μακρόν θα κρατήσει για πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: