Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 0.24 Ε ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ....ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟ 4.447 ΕΥΡΩ !!!

Μακροχρόνια άνεργος με συνολικό εισόδημα 0,24 ευρώ από τόκους θα κληθεί να πληρώσει φόρο 4.447,30 ευρώ.
Την εξωφρενική αυτή περίπτωση αναφέρει ο οικονομολόγος - λογιστής, Νεκτάριος Ζορμπάκος ο οποίος περιγράφει για ποιο λόγο ο παραλογισμός του φορολογικού συστήματος καλεί έναν άνεργο να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό.

Δείτε τι αναφέρει ο κ. Ζορμπάκος:
"Φορολογούμενος έκανε φέτος δήλωση εισοδήματος και δήλωσε ως εισόδημα από τόκους καταθέσεων 0,24 ευρώ! Διέμενε σε οικία 70 τμ,που του έχει παραχωρήσει ΔΩΡΕΑΝ, η μητέρα του, και έχει στην κατοχή του ένα Ι.Χ 1756 κε, με ετήσια αντικειμενική δαπάνη 3.800 ευρώ.
Για όλα τα παραπάνω καλείται να πληρώσει 4.470,30 ευρώ ( δείτε τη σχετική εικόνα από την εκκαθάριση της δήλωσης).

Γιατί συμβαίνει αυτό;
α) σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή/και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή "δεν υπάρχει εισόδημα από καμία κατηγορία ή"[1] "έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ ή
β) σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 29, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Στην περίπτωσή μας έχει μεγαλύτερο εισόδημα από κεφάλαιο ύψους 0,24 ευρώ από ότι από μισθωτή εργασία ή συντάξεις όντας άνεργος η φορολογική αρχή, τον φορολογεί σαν να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα υπολογίζοντας κύριο φόρο 2.235,15 ευρώ και προκαταβολή φόρου 2.235,15 ευρώ, δηλαδή το συνολικό ποσό φόρου που καλείται να πληρώσει είναι 4.470,30 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: