Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ....ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ !!! [ video ]

«Η επάνοδος της χώρας μας στις αγορές αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση». Αλέξης Τσίπρας Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας, εξηγεί για ποιους λόγους δεν θα έπρεπε να βγούμε στις αγορές. «Αν δανειστούμε με 5% ή 6%, θα δανειστούμε με πάρα πολύ ακριβό χρήμα σε σχέση με το 1% που δανιζόμαστε σήμερα. Δηλαδή, θα επιδεινωθεί η κατάσταση του χρέους. Θετικό θα ήταν να είχαμε πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Μπορεί κάποιος να μας πει ότι η Τουρκία δανείζεται με 7% ή 8%, αλλά έχει ανάπτυξη της τάξης του 7%. Οπότε, μπορεί να δανείζεται. Εμείς, έχουμε 0% ανάπτυξη και ούτε του χρόνου θα έχουμε καμία θεαματική ανάπτυξη».
Στο ερώτημα τι θα συμβεί, απαντά: «Αν δεν μπούμε στις αγορές, θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας. Εκεί, θα πει κάποιος, θα έχουμε μνημόνια. Η απάντηση όμως είναι ότι μνημόνια θα έχουμε έτσι κι αλλιώς. Οπότε, τώρα θα έχουμε και μνημόνια και ακριβό χρήμα. Στην άλλη περίπτωση, θα είχαμε μόνο μνημόνιο αλλά δεν θα είχαμε ακριβό χρήμα».
Ο έγκριτος καθηγητής Οικονομικών απαντά στα σενάρια περί χαμηλότερου του 5% επιτοκίου, λέγοντας: «Το επιτόκιο είναι συνάρτηση της δυναμικής της οικονομίας. Όταν μια οικονομία είναι σε ύφεση, και το 3% είναι βαρύ. Οπότε, καλύτερα να μη βγαίναμε γιατί έτσι κι αλλιώς θα έχουμε μνημόνιο. Μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι επειδή το Μάιο λήγει το μνημόνιο, έφυγε και τελειώσαμε και κάνουμε ό,τι θέλουμε. 360 δισ. χρωστάμε και δεν πρόκειται να μας αφήσουν οι δανειστές μας έτσι». Εννοείται ότι η κυβέρνηση «καίγεται» να βγάλει τη χώρα στις αγορές, έστω και κατ' ελάχιστον, τον επόμενο ένα χρόνο, κυρίως, για δύο λόγους:
Α) για να αποφύγει νέο μνημόνιο, στη λήξη του τωρινού, το καλοκαίρι του 2018, κάτι που θα συνεπάγονταν νέα μέτρα.
Β) για να μπορέσει να πάει σε πρόωρες εκλογές, με ένα καλό αφήγημα, το φθινόπωρο του 2018, όπως προγραμματίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: