Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑΣ....ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΚΑΤΑ 75% !!!

Ο αριθμός των ιπτάμενων εντόμων έχει μειωθεί κατά 75% τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για τρομακτική μείωση και «οικολογικό αρμαγεδώνα».
Τα έντομα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ζωής τόσο των φυτών όσο και των ζώων με συνέπειες και για τον άνθρωπο. Ενώ είναι ήδη γνωστό ότι ο αριθμός των μελισσών και των πεταλούδων έχει μειωθεί, οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από τη μεγάλη πτώση στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την Ιndependent, οι πιο πιθανοί παράγοντες για αυτή τη μείωση είναι οι καλλιέργειες άγριων εκτάσεων αλλά και η χρήση φυτοφαρμάκων, ενώ και η κλιματική αλλαγή παίζει κάποιο ρόλο.
Ο Dave Goulson, καθηγητής βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Sussex που συμμετείχε στη συγγραφή της μελέτης τόνισε ότι «αν χάσουμε τα έντομα τότε όλα θα καταρρεύσουν».
Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται στη δουλειά δεκάδων ερασιτεχνών εντομολόγων σε ολόκληρη τη Γερμανία, χρησιμοποιώντας ειδικές «παγίδες». Τα δείγματα που συγκεντρώθηκαν συγκρίθηκαν με τα δείγματα που ελήφθησαν το 1989, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 76%. Η πτώση ήταν πιο έντονη το καλοκαίρι, εποχή που οι αριθμοί των εντόμων είναι υψηλότεροι, με πτώση της τάξης του 82%.
«Το γεγονός ότι ο αριθμός των ιπτάμενων εντόμων μειώνεται με τόσο υψηλό ρυθμό σε μια τόσο μεγάλη περιοχή είναι μια ανησυχητική ανακάλυψη», σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, Hans de Kroon, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο Radboud.
Ο Goulson αναφέρει ότι οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το ποια είναι η αιτία του θανάτου των εντόμων. Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι η έλλειψη τροφής, η έκθεση σε φυτοφάρμακα ή ο συνδυασμός και των δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: