Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΜΕΤΑΛΑΣΣΟΜΑ....ΣτΕ !!!

Εχουμε από καιρό γίνει μάρτυρες της....''μετάλλαξης του ΣτΕ'' από προοδευτικό πυλώνα προστασίας των δικαιωμάτων σε άτυπο εκπρόσωπο των πιο συντηρητικών αρχών του ''βαθέος κράτους''.
Είναι γνωστό ότι οι διατυπώσεις του ισχύοντος Συντάγματος επιτρέπουν διαφορετικές ή και αλληλοσυγκρουόμενες αναγνώσεις στα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας από τη μια μεριά και της θρησκευτικής αγωγής από την άλλη.
Αλλά, σύμφωνα με τις προοδευτικές ερμηνείες των συνταγματικών αυτών προβλέψεων, θα αρκούσε να συνδυαστούν οι επίμαχες διατυπώσεις με τις ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ώστε να μειωθεί ο ομολογιακός χαρακτήρας του μαθήματος, χωρίς να καταφύγουμε σε συνταγματική αναθεώρηση. Η υιοθέτηση του τελεσίγραφου που είχε απευθύνει στην κυβέρνηση ο αρχιεπίσκοπος και η αντικατάσταση του Ν. Φίλη από τον Κώστα Γαβρόγλου μπορεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να μην είχε μεγάλη σημασία, εφόσον ο νέος υπουργός έχει ταυτόσημες απόψεις με τον προκάτοχό του στα καίρια ζητήματα, αλλά η κίνηση της αποπομπής θεωρήθηκε από το ''βαθύ κράτος'' ως πλήρης υπαναχώρηση. Από αυτή την άποψη δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάσει η απόφαση του ΣτΕ. Στις πρώτες του δηλώσεις  μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έκανε λόγο για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό» και απέδωσε την απόφαση των δικαστών σε λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος. Με αυτές τις πλέον σκοταδιστικές και αναχρονιστικές απόψεις ταυτίζεται πλέον η Νέα Δημοκρατία καθώς χειροκροτεί την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών αφού με τον τρόπο αυτό μπορεί να ''αγκαλιάσει'' τα πλέον συντηρητικά στοιχεία της κοινωνίας, επιδιώκοντας μικροκομματικά οφέλη. Η αλήθεια είναι πως μετά την ακροδεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας, κανείς δεν θα περίμενε μια διαφορετική θέση.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: