Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΛΑΟΥΖΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΠΑΝΤΑ Η ΜΟΣΧΑ !!!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν.
«Ανακοινώνω σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη πυρηνική συμφωνία του Ιράν», δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
«Σε λίγα λεπτά, θα υπογράψω ένα προεδρικό υπόμνημα για την έναρξη της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ ενάντια στο ιρανικό καθεστώς. Θα επιβάλλουμε το ύψιστο επίπεδο οικονομικών κυρώσεων».
Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν όταν είναι έτοιμο.
Τόνισε ότι θέλει μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή του Ιράν.
Όπως είναι φυσικό, η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε άμεσες και έντονες αντιδράσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε την απόφαση ως "θαρραλέα" και "σωστή" και πρόσέθεσε ότι το Ισραήλ "εκτιμά βαθιά" την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντας ως "συνταγή για την καταστροφή" τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015 με την Τεχεράνη.

Ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τραμπ υποστηρίζοντας ότι θα γονατίσει το ιρανικό καθεστώς, ενώ πληροφορίες αναφέρουν κινητικότητα του ισραηλινού στρατού στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Από την πλευρά του, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν μετέδωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι παράνομη, παράτυπη και υπονομεύει τις διεθνείς συμφωνίες.
Με παγωμάρα υποδέχθηκε η Ευρώπη την απόφαση Τραμπ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να τονίζει ότι το Ιράν έχει τηρήσει τη συμφωνία, και ότι πρέπει να συνεχίσει να την τηρεί, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν άμεσα τις εξελίξεις. Ο απρόβλεπτος κάου-μπόυ παίζει στα ζάρια τη σταθερότητα του πλανήτη και τον θέτει σε πυρηνική τροχιά. Όσοι μιλούν για την πιθανότητα να προταθεί ο Τραμπ για νόμπελ ειρήνης, διαθέτουν το "μαύρο χιούμορ" όσων το έδωσαν κάποτε στο Χένρυ Κίσινγκερ...                                                                                    ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΠΑΝΤΑ Η ΜΟΣΧΑ                                                                       
«Δεν υπάρχουν – και δεν μπορεί να υπάρξουν – λόγοι για την διάλυση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ΚΟΣΔ (JCPOA). Το σχέδιο έδειξε πλήρως την αποδοτικότητά του», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», προσθέτει η ανακοίνωση.
Παράλληλα το υπουργείο τονίζει ότι είναι ανοιχτό σε περαιτέρω συνεργασία με τους άλλους εταίρους της συμφωνίας με το Ιράν και να συνεχίσει ενεργά να αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις με την Τεχεράνη.
topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: