Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

ΕΞΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ. ΠΟΙΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ !!!

Καθώς διανύουμε υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι σε τραυματισμούς και παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη όπως: τα ηλιακά εγκαύματα, τα εγκαύματα στις πατούσες και η θερμοπληξία. Η πιο επικίνδυνη κατάσταση είναι η θερμοπληξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε: ανεπάρκεια οργάνων, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική βλάβη, αιμορραγία, τύφλωση ακόμα και στο θάνατο. Γι αυτό να θυμάστε πάντα πώς....
1. Να μην αφήνεται ΠΟΤΕ το σκύλο σας μέσα σε σταθμευμένο όχημα. Ακόμα και αν έχετε παρκάρει σε σκιά ή έχετε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο δεν αρκεί για να προστατευτεί ο σκύλος σας από την αύξηση της θερμοκρασίας και την επακόλουθη θερμοπληξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο! Εάν αντιληφθείτε ότι κάποιος άλλος έχει αφήσει το σκύλο του κλειδωμένο στο αυτοκίνητο καλέστε την αστυνομία.
2. Παρατηρείστε εάν ο σκύλο σας εμφανίζει κάποιο από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η ταχύπνοια με ανοιχτό το στόμα, η παραγωγή μεγάλης ποσότητας σάλιου, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι κάποια από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας. Εάν υποπτεύεστε ότι ο σκύλος σας έχει πάθει θερμοπληξία καλέστε τον κτηνίατρό σας ή κάποια εφημερεύουσα κλινική και εν τω μεταξύ ρίξτε άφθονο δροσερό ή χλιαρό (και όχι παγωμένο) νερό στο σώμα του σκύλου σας.
3. Παρέχετε του σκιά και άφθονο νερό Εάν ο σκύλος σας ζει σε εξωτερικό χώρο βεβαιωθείτε ότι έχει επαρκή σκιά. Ακόμη, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος έχει πρόσβαση σε δροσερό και καθαρό νερό για να αποτρέψετε την αφυδάτωση. (Σε κάποιες χώρες όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες απαγορεύεται οι σκύλοι να διαμένουν σε εξωτερικό χώρο).
4. Μικρής διάρκειας περίπατοι Αποφύγετε τις μεγάλες βόλτες και τα εκτεταμένα παιχνίδια. Προτίμησε τις βόλτες νωρίς το πρωί ή μετά τις 9 το βράδυ και αποφύγετε τις βόλτες τις ώρες που έχει την πιο έντονη ζέστη, δηλαδή 11 με 15 το μεσημέρι.
5. Μην αφήνεται το σκύλο σας να περπατάει στην άσφαλτο (ιδιαίτερα εάν αυτή έχει μαύρο χρώμα) Όπως είναι γνωστό και εύκολα αντιληπτό η άσφαλτος εγκλωβίζει μεγάλα ποσά θερμότητας τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση εγκαυμάτων στα πελματικά φύματα («πατούσες») του σκύλου σας. Όταν βγάζετε το σκύλο σας βόλτα προτιμείστε τις «φυσικές» επιφάνειες όπως είναι το γρασίδι και το ξύλο.
6. Κατάλληλο κούρεμα. Συζητήστε με έναν groomer ποιο είναι το κατάλληλο (μικρότερο δυνατό) μήκος του τριχώματος της φυλής του σκύλου σας. Προσοχή: το πολύ κοντό τρίχωμα δεν είναι ωφέλιμο για όλες τις φυλές. Ορισμένες φυλές, όπως τα Huskies διαθέτουν τρίχωμα το οποίο τα προστατεύει από τον ήλιο οπότε το υπερβολικό κούρεμα του τριχώματος τους θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Συμπερασματικά, οι 10 φυλές με αυξημένο κίνδυνο για θερμοπληξία είναι:
1. τα English bulldogs
2. τα Pugs
3. τα French bulldogs
4. τα Boston terrier
5. τα Shih tzu
6. τα Pekingese
7. τα Boxer
8. τα Cavalier king Charles spaniel
9. τα Chow chow
10. τα Saint Bernards

Δεν υπάρχουν σχόλια: